Önkéntesek a tiszta Magyarországért


2014-05-09 17:28:36  | cikk: mo  | 


Önkéntesek a tiszta Magyarországért főképe
Idén háromnaposra bővült a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. Hazánk egyik legnagyobb önkéntes mozgalma már negyedik alkalommal valósul meg a hétvégén. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A mozgalom célja, hogy a résztvevők közösen tisztítsák meg szűkebb-tágabb környezetüket, felhívva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Az akciót 4 éve indították el, s évről-évre egyre többen jelentkeznek. Idén május 9-11. között három napon át közel 120 ezer önkéntes gyűjt hulladékot a környezetében a TeSzedd mozgalom keretében. Pápán is több civil szervezet, intézmény és önkéntes csatlakozott az akcióhoz. Unger Tamás – a hozzá csatlakozó önkéntesekkel közösen – a körzetéhez tartozó területeken, a volt Kilián lakótelepen gyűjtötte össze az eldobott hulladékot. Az alpolgármester elmondta, harmadik alkalommal vesz részt az akcióban. Unger Tamás üdvözölte a mozgalmat, mert felhívja a figyelmet környezetünk védelmére és arra a tisztaságra, amely körülvehetne bennünket, hiszen a környezet tisztán tartása sokszor csupán egy mozdulat.
Az alpolgármester hangsúlyozta, fontos az, hogy minél többen értesüljenek ezekről az akciókról. A városvezető örömmel látja, hogy a hétvégihez hasonló önkéntes megmozdulások népszerűek a városban, sokak számára fontos a környezetvédelem.
- Azt gondolom, hogy fokozottabban van jelen a téma és nemcsak beszélnek róla az emberek, hanem szűkebb-tágabb környezetükben tesznek is érte. A város hulladékgazdálkodása tekintetében pedig azt gondolom, hogy sokat léptünk előre. A balaton-felvidéki hulladékgazdálkodási társasághoz csatlakozva nagyon modern és korszerű rendszer működik. A szelektív hulladékgyűjtéstől a veszélyes hulladék szervezett gyűjtéséig minden megvalósul. Van még tennivaló ezen a téren, de egy-egy ilyen akcióval azt tudjuk megmutatni, hogy nem is a veszélyes hulladék gyűjtése az, ami problémát jelent, hanem az, hogy szűkebb környezetünkben is odafigyeljünk a tisztaságra – tette hozzá Unger Tamás.

A TeSzedd mozgalmához idén is több oktatási intézmény csatlakozott. A Pápai Gazdasági Szakközépiskola most először vett részt az akcióban. Karnerné Pethő Katalin, az intézmény megbízott igazgatója elmondta, másodszor pályáztak az ökoiskola cím elnyerésére, így igyekeznek minden adandó lehetőséget megragadni arra, hogy hasonló öko-mozgalmakban részt vállaljanak. Az igazgatónő hozzátette, a TeSzedd akcióban való részvétel kiváló alkalom a közösségi szolgálat teljesítésére is. Az iskola négy csoporttal jelentkezett a szemétgyűjtő akcióhoz, így a délutáni órákban közel száz közgázos diák hajlongott az eldobott csikkekért, csokoládés papírért vagy éppen műanyag palackokért.

Nyőgér István, a Lelkes Öko-csoport teremtésvédelmi közösség társkoordinátora is részt vett a szemétgyűjtő mozgalomban. Elmondta, figyelemfelkeltő jellege van ennek a hétvégi rendezvénynek, hiszen fontos, hogy minél többen felismerjék azt a tényt, hogy a lakosság rengeteg felesleges hulladékot termel. A Szegedről indult Lelkes Öko-csoport éppen ezért csatlakozott a Humusz Szövetséghez, egyetértve a szervezet által megfogalmazott 10 ponttal, melyek között szerepel – egyebek mellett – a termelői piacokon történő bevásárlás, a szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen a komposztálás népszerűsítése.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!