„Csak egy lépés a drog ellen” - Drogprevenciós hét a könyvtárban


2014-05-08 21:23:55  | cikk: Babos Petra  | 


„Csak egy lépés a drog ellen” - Drogprevenciós hét a könyvtárban főképe
A Szociális Rekreációs Társaság szervezte meg azt a Drogprevenciós hetet, melynek a Jókai Mór Városi Könyvtár ad otthont. A program ma délután kezdődött az iskolások számára meghirdetett rajzpályázat ünnepélyes megnyitójával, ahol Váminé Molnár Emma gyermek-könyvtáros köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, a könyvtár tökéletes helyszíne a rendezvénynek, hiszen itt minden könyvnek üzenete van, s van olyan irodalom, amit érdemes elolvasni, ami választ adhat a kérdéseikre.
A rajzpályázatra, melyen a drogfogyasztás ártalmait kellett rajzlapra vetni, közel 50 szebbnél szebb általános és középiskolás pályamunka érkezett, melyet Ughy Miklós rajztanár értékelt. A művésztanár érdeklődésünkre elmondta, nem volt könnyű dolga, hiszen rengeteg jó és a megadott témát jól kifejező rajz érkezett.

A délután folytatásában Váminé Molnár Emma Olvasva szebb az élet címmel tartott vidám foglalkozást, majd Sós Mari, a BAB Egyesület részéről beszélt a különböző gyógynövényekről, s azok hatásairól. A csütörtöki nap zárásaként Birloni István előadását hallgathatták meg a jelenlevők, melyben kitért arra, hogy a függőség hogyan alakul ki, s ebből hogy lehet kigyógyulni, illetve ki lehet-e gyógyulni? A legfontosabb prevenciós tevékenység szerinte, hogy előadásaikkal az egyes iskolákba eljussanak és ott a fiataloknak elmondják, hogy milyen következménye is van a függőségnek. Megmutatják azt is, mi történik, ha valaki függővé válik.
- A drogprevenciós hetet egy tréning előzte meg, valamint egy egészséghét is. A sikeres európai uniós pályázat, melynek része a drogprevenciós hét is, két városban valósul meg, Pápán és Egerben. A Szociális Rekreációs Társaság egy országos társaság, melynek minden megyében vannak tagjai, akik szociális munkások, önkéntesek, jogászok és orvosok. Céljuk a drogprevenció, a sérült gyerekek szüleinek tréningeket szerveznek, komplex családi programokat valósítanak meg és a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozók számára tréningeket tartanak - mondta Birloni István, a Szociális Rekreációs Társaság elnöke.

A mai és a holnapi napon vércukorszint-és vérnyomásmérésre is van lehetőség. A háromnapos rendezvény holnap folytatódik, amikor is 14 órától Császárné Elek Veronika rendőr alezredes tart majd előadást a droghasználattal és a bűnözéssel kapcsolatban, majd kézműves foglalkozás vár minden érdeklődőre. 17 órától Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lesz a vendég, aki „Amíg a mentő megérkezik” címmel tart előadást. Szombaton aztán ismét az ügyes kezű gyerekeké lesz a főszerep, hiszen kézműves játszóházba és vetélkedőre invitálnak kicsiket és nagyokat 9 órától a könyvtárba.
A rendezvények látogatása ingyenes, szeretettel várnak mindenkit a szervezők.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!