Lezajlott a magyar érettségi


2014-05-05 13:52:37  | cikk: mo  | 


Lezajlott a magyar érettségi főképe
Reggel nyolc órakor megkezdődött a tavaszi érettségi időszak. A végzősök ma magyar nyelv és irodalomból tettek vizsgát, majd holnap matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken pedig németből adnak számot tudásukról.
A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint Veszprém megyében 43 vizsgahelyszínen 3 380 diák kezdte meg az érettségit. Pápán 595 fő tesz érettségi vizsgát, s ebből 198 diák emelt szinten vizsgázik.
Az emelt szintű érettségi vizsgákat minden kormányhivatal a saját megyéjében szervezi meg. Megyénkben négy helyszínen, köztük Pápán a Petőfi Sándor Gimnáziumban és a Türr István Gimnáziumban tesznek emelt szintű vizsgát a végzős diákok. A megyében idén emelt szintű érettségi vizsgára 948 diák jelentkezett, ez a tavalyi évhez képest 6 %-os növekedést jelent. Közülük a legtöbben angol nyelvből, biológiából, történelemből és matematikából tesznek emelt szintű vizsgát – adta hírül a megyei kormányhivatal.

Huszár Endre érdeklődésünkre elmondta, a Petőfi Sándor Gimnáziumnak idén 67 végzős tanulója van. Az intézmény számára különleges az idei érettségi időszak, hiszen a kéttannyelvű osztály tanulói most először tesznek érettségi vizsgát, melynek lebonyolítási szabályai eltérnek a hagyományos érettségitől. Az igazgató elmondta azt is, a petőfisek körében régóta népszerű a fizika, mint választott tantárgy. Az emelt szintű vizsgarendszerben többen az angol nyelvet választották, mely a kéttannyelvű tagozatosok esetében – amennyiben további két, angol nyelven tanult tárgyból elégségest szereznek – egyben egy felsőfokú nyelvvizsgának is megfelel.

A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga két részből áll. Egy hatvan percnyi szövegértési feladatsor után az érettségizőnek 180 percnyi szövegalkotási feladatot kell elkészíteniük. A szövegértési feladat rendszerint egy értekező műfajú tanulmány, publicisztikai mű szövege, míg a második részben az érettségiző három különböző témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az emelt szintű magyar érettségi egy műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. Az érettségizők itt tetszőleges sorrendben végezhetik el a feladatokat.
Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor - közép- és emelt szinten is - helyesírási szótár használható. Az írásbeli összesen 240 percig tart.

Az idei szövegértési feladatban egy, a digitális nyelvhasználatról szóló szöveget kaptak a diákok. A vizsgázóknak Veszelszki Ágnesnek a Magyar Nyelvőrben megjelent egyik tanulmánya alapján kellett kérdéseket megválaszolniuk a vizsga első felében. A digilektus hatása az írásbeli és a szóbeli kommunikációra egy kérdőíves vizsgálat alapján címmel megjelent tanulmány témája vélhetően közel áll a diákokhoz, így a szövegértési feladat nem okozhatott gondot a vizsgázóknak – tudtuk meg Huszár Endrétől.
A szövegalkotási vizsgarészben Márai Sándor Füveskönyvének egy részlete alapján kellett érvelni a „lassú olvasás", vagyis a slow reading mellett vagy ellen. A Petőfi-gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a slow reading egyfajta mozgalom, mely felhívja a figyelmet arra, hogy felgyorsult világunkban több időt fordítsunk az értő, figyelmes olvasásra. Itt a végzősök hivatkozhattak saját olvasmányélményeikre és meg kellett fogalmazniuk véleményüket a mozgalommal kapcsolatban. Választhatták a diákok a novellaelemzést is, Bródy Sándor Kaál Samu című művét kellett elolvasni és elemezni. Azok pedig, akik a verselemzésben a legjobbak, összehasonlíthatták Berzsenyi Dániel Életfilozófia, illetve Arany János Visszatekintés című művét. E két utóbbi tétel sem nevezhető nehéznek, hiszen a novellaelemzés mikéntjét részletesen tanulják a fiatalok, és bár az összehasonlító elemzés talán a legnehezebb feladat az érettségin, ez esetben két jól értelmezhető költeményről beszélhetünk – tudtuk meg az igazgatótól.
Huszár Endre megítélése szerint az idei magyar nyelv és irodalom érettségi feladatai – hasonlóan az előző évi tételekhez – átlagos nehézségűnek mondhatók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!