A szerhasználat okait kell felderíteni - Ülésezett a KEF


2014-04-29 14:51:53  | cikk: mo  | 


A szerhasználat okait kell felderíteni - Ülésezett a KEF főképe
Újabb előadót hívtak meg a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) mai összejövetelére, hiszen az előadások is azt a célt szolgálják, hogy a tapasztalatszerzés, az újonnan szerzett ismeretek megfelelően épüljenek be a helyi drogstratégiába. Tavaly ősszel született meg a Nemzeti Drogellenes Stratégia, melynek keretében helyi szinten is el kell készíteni a koncepciót. Így Pápán is folyamatban van a Városi Drogellenes Stratégia elkészítése, melynek összeállításához feltétlenül szükség van a szakmában dolgozók tapasztalatainak megismerésére – mondta el köszöntőjében Oláh Márta, a KEF elnöke.

A programon Babusa Péter pszichológus, szupervízor tartott előadást Változó idők, változó drogok címmel. A szakember arról beszélt, hogy a manapság teret nyerő, újfajta drogok, az úgynevezett dizájner drogok milyen módon jelennek meg a szakmában, milyen hatásmechanizmusaik vannak. Babusa Péter azonban kifejtette, a szerek folyamatosan változnak, a szerhasználat mögött húzódó okok és problémák azonban állandóak.

A pszichológus elmondta, manapság újabb és újabb drogok jelennek meg, sőt sajnos a hozzáférés is könnyebb lett. Egyszerű internetes kereséssel találhatnak a fiatalok olyan szereket, melyeket megvásárolva még házhoz is szállítanak. Ha néhányat betiltanak közülük, újabb 20 jelenik meg a piacon – fogalmazott az előadó.
Babusa Péter szerint azonban nem feltétlenül a drogok változásaival kell mélyebben foglalkozni, hanem a szerhasználat alapjaival. Azon problémákkal, amelyek droghasználathoz vezettek.
- Soha nem a drog a fő probléma. Az csak a következmény. A szerhasználat mindig valamilyen személyiségtorzulás részeként nyer teret, amelynek gyökere jobbára a családi problémákban fedezhető fel – emelte ki a szakember.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!