Csak együtt lehet jó dolgokat megvalósítani – Pápa Város Díszoklevelét kapta a pápai nyugdíjas egyesület


2014-04-27 08:00:51  | cikk: mo  | 


Csak együtt lehet jó dolgokat megvalósítani – Pápa Város Díszoklevelét kapta a pápai nyugdíjas egyesület főképe
Hittel és szeretettel végzett tevékenységével érdemelte ki a pápaiak tiszteletét a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete – hangzott el a méltatásban március 15-én, amikor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett emlékünnepségen a pápai nyugdíjas egyesület elnöke, Baán Éva átvette Pápa Város Díszoklevelét. A város több mint két évtizede működő, egyik legnagyobb civil szervezete az idősek érdekében végzett munkájával és a város kulturális életében betöltött szerepével, valamint a generációkon átívelő közösségi kapcsolatok megteremtésével, ápolásával méltán érdemelte ki a rangos kitüntetést. Az elismerés fogadtatásáról Baán Évával, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

- A város rangos elismerését az egyesület közössége kapta. Bizonyára hamar híre ment a tagság körében, hogy a nyugdíjas szervezet tevékenységét ilyen nívós kitüntetéssel ismerték el. Milyen volt a fogadtatás az egyesületen belül?
- Egyszerűen felemelő érzés volt átvenni ezt a kitüntetést. A tagság is nagyon boldog volt a hír hallatán. Hasonlóan ahhoz, amikor tavaly a Pro Cultura Díszoklevelet vehettük át. Természetesen ez sokkal szebb és értékesebb, hiszen egy olyan városi ünnepségen kaptuk meg, amely egyébként is rendkívül fontos minden ember számára. A gratulációk a téren is jöttek, és azóta is érkeznek hozzánk. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár egy nyugdíjas társammal együtt én vettem át az elismerést, de ez az egész egyesületnek szól.

- Ön öt esztendeje irányítja az egyesületet. Melyek azok a szempontok és elvek, amelyeket szem előtt tartott, s amelyek mentén elindult a munka?
- Van egy jól megfogalmazott alapszabályunk, melyben le van fektetve, hogy az egyesületet miért hozták létre, de természetesen a jogok és kötelességek is szerepelnek benne. Mert az egyesület nemcsak ad, hanem szeretne kérni és elvárni. Ez most csúcsosodott ki, az öt év elteltével, hiszen a tagsággal részt veszünk a város életében. Persze nem ment ez egyik napról a másikra. Szépen lassan építkeztünk.

- Bár nagyon régóta működik az egyesület, mégis csak az utóbbi években duzzadt több mint 500 fősre a tagság, és váltak egyre aktívabbá a szépkorúak. Hogyan sikerült mindezt elérni? Mi mindent tud nyújtani egy ilyen közösség az egyén számára?
- Egy jól működő közösségnek összetartó és megtartó ereje van. És aki benne van, ő továbbadja. A városban több mint 6000 nyugdíjas él. Nagy örömömre szolgál, hogy öt évvel ezelőtt mintegy 360 tagja volt az egyesületnek, a múlt év végén pedig már 535 főt számláltunk. Ez a szervezetünk tevékenységének az elismerése. Szívesen jönnek a nyugdíjasok. Sokan azért jönnek közénk, mert tudják, hogy itt nincsenek egyedül. Mindenkinek segítünk, s igyekszünk megoldani a problémáját. A lényeg, hogy itt mindenki megtalálja a feladatát, azt a tevékenységet, amelyben érzi, hogy rá szükség van. Ha valamelyik nyugdíjas társunknak segítségre van szüksége, vagy bármilyen önkéntes munkára lehet jelentkezni a városban, a tagság nem tétlenkedik. Olyanok vagyunk mint egy nagy család. Egy jól működő, nagy család.

- A vendégszeretet és a figyelmességet az is kiválóan példázza, hogy több egyesülettel ápolnak szoros kapcsolatot, itt az országban és határainkon túl is.
- Igen, erre is nagyon büszkék vagyunk, hiszen nem kerestünk olyan egyesületet, amellyel kialakíthatnánk kapcsolatot, hanem ők jelentkeztek. Valahogy híre ment, hogy milyen jól működő egyesület van itt Pápán. Így alakult ki az együttműködés a zalaegerszegi és a balatonfüredi nyugdíjas egyesülettel, de kiváló kapcsolatot ápolunk a Veszprém Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségével. Polgármester úr javaslatára kerestük fel a sepsiszentgyörgyi nyugdíjas egyesületek szövetségét, s ebből ismét egy élő kapcsolat alakult ki. Meglátogatjuk egymást, mulatunk, beszélgetünk. Az a jó ezekben a kapcsolatokban, hogy ma már nem is kell hozzá az egyesület, hiszen a tagok leveleznek egymással, telefonálnak egymásnak. Barátságok köttettek, szoros ismeretségek alakultak ki.

- Az imént már szóba került az önkéntesség. Fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjas egyesület tagjai nemcsak mostanában – amikor mondhatni divattá, s a diákok esetében pedig kötelességgé vált az önkéntes munka – végeznek önzetlen segítő munkát, hanem már évekkel korábban is.
- Igen, én azt gondolom, hogy egy idős korú ember ebbe nőtt bele: hogy segíteni kell a másikon. Nagyon örülök ennek, hiszen példát mutatnak. Tagjaink sokszor fiatalokkal együtt végeznek önkéntes munkát, s így a generációkon átívelő tevékenység és a példamutatás pozitív változásokat hozhat a jövő társadalmában. Egymástól tanulnak. A fiatal az időstől és az idős is a fiataltól. És ez nagyszerű dolog.

- Az egyes városi rendezvényeken nemcsak önkéntesként, vagy résztvevőként vannak jelen a nyugdíjasok, hanem sok esetben ők adják a műsort is, hiszen az egyesületnek több művészeti csoportja működik.
- Nagy büszkeséggel tölt el, hogy folyamatosan működik az énekkar, a tánckar és az Irodalmi Önképző Kör is. Az énekkarban és a tánckarban csak egyesületi tagok vesznek részt, de az önképző körbe más is csatlakozhat. Ez teljesen természetes, hiszen mi soha nem zárkóztunk el a vendégek, érdeklődők elől. Több rendezvényünkön családtagok és érdeklődők is megjelennek. És ez így van jól, tapasztalják meg, hogy milyen közösségi élet folyik az egyesületen belül. Az amatőr művészeti csoportok pedig igazán lelkes munkát végeznek, rendszeresen próbálnak, új műsorokat állítanak össze és számos helyen lépnek fel.

- Említette, hogy a városban több mint 6000 nyugdíjas él. Milyen módon lehetne őket megszólítani, hogy csatlakozzanak ehhez a közösséghez?
- Fontos, hogy tudják, milyen munka zajlik az egyesületben, és hogy mi tárt karokkal várunk mindenkit. Aki úgy érzi, hogy a családjában, vagy a környezetében nem tud kiteljesedni, és szüksége van arra, hogy egy nagy közösségnek a tagja legyen, jöjjön el, nézzen körül minálunk. Nem kell azonnal csatlakozni, csak tapasztalja meg azt az élményt, melyet a mi közösségünk tud nyújtani számára.

- Nagyon népszerűek a tagság körében például a nagyrendezvények.
- Igen, egy-egy ilyen alkalommal, a nőnapon, a majálison, az idősek napján, a karácsonyi rendezvényen 300-400 fő jelenik meg. Van műsor, kerül a pohárba egy kis bor, a tagok süteményeket sütnek, egymást kínálgatják, élő zene van, táncolunk, mulatunk, kiváló a hangulat. Ezek mind olyan dolgok, melyeket egy időskorú otthon, a családja körében nem biztos, hogy megtapasztal, attól függetlenül, hogy milyen körülmények között él. Tagjaink élvezik a vezetőség által szervezett programokat, kirándulásokat, egyszerűen feltöltődnek, s utána jobban érzik magukat. És ha jobban érzik magukat, akkor elkerüli őket a betegség és a bánat. Tudják, hogy az egyesületre bármikor számíthatnak és nincsenek egyedül.

- Pápa Város Díszoklevele kötelez. Ezt a munkát folytatni kell.
- Minden évben igyekszünk valami újdonságot csempészni a programok közé. De tesszük ezt úgy, hogy kikérjük a nyugdíjas társaink véleményét. Mindig kérjük őket, hogy tegyék meg észrevételeiket, javaslataikat, hiszen mi abból építkezünk, amit ők javasolnak, amit ők szeretnének. Azt gondolom, hogy csakis együtt lehet előbbre lépni és együtt lehet jó dolgokat megvalósítani. Mi ezen az úton szeretnénk továbbmenni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!