„És a világ akkor hallgatott...” –versmondó verseny


2010-02-14 21:19:07  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„És a világ akkor hallgatott...” –versmondó verseny főképe
A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület ma délelőtt 10 órától rendezte meg a pápai Pedagógus Művelődési Házban  „És a világ akkor hallgatott...” címmel azt a versmondó versenyt, amit a második világégés befejeztének és az auschwitzi haláltábor felszabadításának 65. évfordulója tiszteletére a város és a környék általános, illetve középiskolásai számára szerveztek.
A megjelenteket Politzer Sándor, az egyesület elnöke köszöntötte ünnepélyesen.
A zsűri felkért elnöke, Totha Péter Joel rabbi, valamint a zsűri tagjai – Schmidt Dezsőné az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola igazgatója, Hámori András író, Kerecsényi Zoltán helytörténész, Ortutay Gábor lelkipásztor – előtt a nevezett versenyzők két fordulóban mutathatták meg szavalói készségüket.
Az első fordulóban egy kötelező költeményt, Ady Endre: Intés az őrzőkhöz c. versét, majd a második fordulóban egy szabadon választott, a Holokauszttal, a második világégés borzalmaival, s befejezésével kapcsolatos verset kellett előadniuk a diákoknak, melyek között főleg Radnóti Miklós, Pilinszky János művei kerültek előadásra. De voltak olyan is, aki kortárs poéta, például Papp Für János témához illő alkotását tolmácsolta szépen a zsűri és a közönség számára a megmérettetésen.
A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a sok szép szavalat közül választani, de végül a következő eredmények alakultak ki:
1. helyezett: Kapcsándy Klaudia, pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 9. oszt. tanulója (Radnóti Miklós: Előhang egy monodrámához)
2. helyezett: Jabronka Richárd, pápai Petőfi Sándor Gimnázium 11. oszt. tanulója (Papp Für János: Auschwitz-Birkenau – avagy a halál másnapján)
3. helyezett: Tegyi Kornél, a pápai Weöres Sándor Általános Iskola tanulója (Pilinszky János: KZ-oratórium)

Különdíjas: Cilli Brigitta, pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 11. oszt. tanulója (Radnóti Miklós: Második ecloga)

Politzer Sándor zárszavában hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak vélték ezt a versenyt megrendezni, hogy a szép, magyar versek által a fiatalabbak is átérezzék a múlt üzenetét. Végül pedig köszönetet mondott minden megjelentnek és a Pápai Hús 1913 Kft.-nek, aki ezt a versenyt támogatta.


Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!