Dokumentumdrámával emlékeztek a genocídiumra


2014-04-26 17:18:54  | cikk: mo  | 


Dokumentumdrámával emlékeztek a genocídiumra   főképe
Könnyem sincs, hogy elsirassalak... - ezzel a címmel állította színpadra dokumentumdrámáját az Urartu Örmény Nemzetiségi Színház, melyet az örmény genocídium 99. évfordulóján mutatnak be a nagyközönségnek szerte az országban. Az előadást Pápára is elhozták, a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat ezen előadás keretében emlékezett az örmény népirtás eseményeire ma délután.

A programon dr. Vaitsuk Mária elnökhelyettes köszöntötte a megjelenteket, majd Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője idézte fel az 1915. április 24-én indult tragikus eseménysorozat részleteit. Rádi Róbert elmondta, az áldozatok pontos számát nem ismerjük, de a becslések a 600 ezer főtől a másfél millióig terjednek. A mai török kormány mindössze 300 ezer ember halálát ismeri el – hangzott el a beszédben.
- Részvéttel vegyes érzelmekkel azt mondhatjuk, hogy az örménységgel hasonló, ha nem nagyobb kegyetlenséggel bántak, mint a zsidókkal a II. világháború idején. Csodálatra méltó ellenállással igyekeztek védekezni politikával, pénzzel és fegyverrel. Mély megrendüléssel kell gondolnunk arra a sok százezer örményre, akiket a szíriai sivatag olajmezőire tereltek, amiket felgyújtottak alattuk. A gyengébb nemmel, a gyerekekkel gyorsan elbántak, egyszerűen lefejezték őket. Kíméletlen irtó hadjárat volt ez egy békés, tehetséges, kulturált nép ellen – fogalmazott a kabinetvezető, majd beszélt arról is, hogy az igazság felderítésében az örmények csak magukra számíthatnak, hiszen a török kormány szerint ami történt, „egy hanyatló birodalom megtorló akciója volt az orosz ellenséggel együttműködő, vétkes nép ellen, háborús körülmények között.” A török kutatások szerint több tízezer törököt mészároltak le örmény nacionalisták, mielőtt az oszmán vezetők elhatározták az örmény kisebbség deportálását. A mai napig összesen 22 független ország ismerte el hivatalosan népirtásként az örmény holokausztot.
- Éppen ezért kötelességünk emlékezni az elhurcolt, elűzött és megalázott férfiak, nők és gyermekek tömegeire. A megkínzott és meggyilkolt áldozatok sokaságára – hívta fel a figyelmet Rádi Róbert.

A rendezvényen mutatták be az Urartu Színház egyrészes dokumentumdrámáját, mely felidézi az örmény nép nagy sorsfordulóját, s teszi mindezt túlélők visszaemlékezi nyomán, hiteles dokumentumok, korabeli újsághírek, irodalmi művek segítségével. A publikum a nagypapa és unokája beszélgetéséből, valamint történelmi személyiségek megelevenedése nyomán ismerheti meg az örmény népirtás történetét. Keller Linda, a társulat színésze elmondta, április 24-e gyásznap az örmények életében. Ennek a napnak, és a történelmi eseményeknek a valódi arcát, szomorúságát igyekeztek megmutatni a dráma eszközeivel. A színész kiemelte, a darabnak tudósító jellege is van, törekedtek arra, hogy mind a visszaemlékezések, a felhasznált dokumentumok és a színészi játék ötvözete egy rendkívül hiteles előadást eredményezzen. A darabot Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke írta és állította színpadra, aki részt is vett a pápai bemutatón. A dokumentumdrámát a társulat négy színésze, Pintér Gábor, Dedejan Narek, Koncz Eszter és Keller Linda játsszák.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!