Minden gyermeknek lesz helye - Hét elején iskolai beiratkozás


2014-04-25 10:35:46  | cikk: mo  | 


Minden gyermeknek lesz helye - Hét elején iskolai beiratkozás  főképe
Az elmúlt hónapokban minden alapfokú oktatási intézmény megtartotta gyermekcsalogató rendezvényeit. Lezajlottak az iskolalátogatások, a szülők nyílt napokon vehettek részt, hogy benyomásokat gyűjtsenek azokról az iskolákról, amelyek szóba jöhetnek a beiratkozás helyszínéül. Az iskolák különféle programokat, foglalkozásokat, a játszóházakat szerveztek a leendő elsősöknek és szüleiknek, hogy az érdeklődők közösen szerezzenek élményeket az adott iskoláról, illetve a leendő tanítókról, akik majd négy éven keresztül tanítják, nevelik a gyermeket.

Az összegyűjtött tapasztalatok ismeretében a szülőknek jövő hét elején kell beiratniuk gyermekeiket a lakóhely szerinti vagy a választott általános iskolába. A beiratkozást április 28-30. között, 8-18 óráig tehetik meg a szülők. A pápai járási tankerület illetékességi területén összesen 17 oktatási intézményben kezdődik meg az általános iskolai beiratások időszaka. Pápán öt, a környező településeken nyolc intézmény közül választhatnak a szülők, ezenkívül négy tagiskola működik a tankerület illetékességi területén.

Egyházi Andrea arról tájékoztatott, az iskolai beiratáshoz a gyermek személyazonosítására alkalmas, a nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolványra, valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolásra lesz szükség. Ez utóbbi lehet óvodai szakvélemény vagy nevelési tanácsadó által végzett iskolaérettségi szakértői vélemény. A tankerület igazgatója szólt arról is, egy márciustól hatályos jogszabály-módosítás értelmében szükség van egy nyilatkozat bemutatására is, mely a szülők közös felügyeletéről rendelkezik. A jogszabályváltozást az indokolta, hogy egyértelművé váljon a szülői jogok gyakorlása, főként az elvált vagy külön háztartásban élők esetében – tudtuk meg a tankerület vezetőjétől.

Egyházi Andrea elmondta, a Pápai Járási Hivatal tájékoztatása alapján 744 tanköteles korú gyermek kezdheti meg tanulmányait az általános iskolákban, ebből 512 fő szakvéleménnyel is rendelkezik, Pápa területén mintegy 283 tanuló kezdi meg az első osztályt. A tankerületigazgató hozzátette, a körzethatárokat a kormányhivatal határozta meg, melyeket az elbírálásnál kizárólag abban az esetben vesznek figyelembe, amennyiben egy adott intézményben túljelentkezés mutatkozik. A körzetben élő gyermek mindenképpen felvételt nyer az intézménybe – jelentette ki Egyházi Andrea.
Az általános iskoláknak kötelességük május 10-ig tájékoztatni a szülőket arról, felvételt vagy elutasítást nyert-e a gyermek. A szülőnek ezt követően 15 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezéssel éljen a tankerületnél.

Egyházi Andrea felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben a gyermek külföldön kezdi meg tanulmányait, a szülő bejelentési kötelezettséggel rendelkezik a járási hivatal irányába.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!