Világkörüli utazás az Erzsébetvárosi Óvodában


2014-04-24 11:49:03  | cikk: mo  | 


Világkörüli utazás az Erzsébetvárosi Óvodában   főképe
A Pápai Városi Óvodák összes tagintézményében különféle programok keretében foglalkoznak a Föld napja üzenetével. A természet- és környezetvédelem fontos elemeit középpontba állító rendezvényeket a héten tartják a tagóvodák. A programokat az „Óvodafejlesztés Pápa Város Önkormányzata Városi Óvodák intézményében” című nyertes európai uniós pályázat nyomán valósítják meg.

Az Erzsébetvárosi Óvodában földrészek közötti körutazáson vettek részt a gyerekek. Az intézmény négy csoportja négy földrészre utazott, s bemutatták az adott kontinens természeti, kulturális és gasztronómiai jellegzetességeit. A kompetencia alapú nevelést folytató óvoda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a gyerekek saját tapasztalataikon keresztül sajátítsák el az adott tudásanyagot. Az intézményben alkalmazott új pedagógiai módszerek közé kiválóan illeszkedik a négy elem – a víz, a föld, a levegő és a tűz – megismertetése. Nemrég zárult le a víz időszak, a Föld napjához kötődően pedig elindult a föld elem megismerése. A víz kapcsán tehát már sokat foglalkoztak a gyerekek a halmazállapotokkal, melynek keretében már akkor szó esett a sarkkörök időjárásáról. Most a Föld napi program kapcsán újra előtérbe került az Északi-sark, hiszen innen indultak felfedező útra az ovisok. Petri Lászlóné tagóvodavezető érdeklődésünkre elmondta, a csoportok rengeteget foglalkoztak az adott földrész jellegzetes élővilágával, az ott élő emberekkel, az ételekkel, az éghajlattal és a szokásokkal, hagyományokkal. Északi-sark, Amerika, Ázsia, Afrika – így követték egymást a bemutatók, mígnem a gyermekfelfedezők megérkeztek Európába, ahol természetesen a magyar hagyományokat elevenítették fel.

A csoportok sokat készültek erre a napra, a gyerekek nagy örömmel vettek részt a foglalkozásokon: készítettek maguknak a földrészre jellemző ruhát, fejdíszt, kiegészítőket, verseket és dalokat tanultak, sőt írtak is rövid verseket és sokat tanultak a kontinens egészéről.
Kovacsics Fanni például kifejezetten élvezte a felkészülést és az Északi-sark megismerését. Nagyon tetszett neki az eszkimók nyelve, viccesnek találta. A kislány megtanulta azt is, hogy az eszkimók milyen körülmények között élnek, hogyan szerzik élelmüket. A jellegzetes élővilágba is bepillantást nyertek, Fanni lelkesen beszélt a jegesmedvékről, a sarki rókákról és a rozmárokról.

Az Erzsébetvárosi Óvoda egyébként minden évben megünnepli a Föld napját. Volt, hogy fát vagy virágokat ültettek, volt olyan, amikor kerékpáros kirándulást szerveztek, a lényeg mindig az volt, hogy tartalmas programokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a Föld, a vízkészletek és környezetünk védelmére.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!