Csernus Imre: Önbizalom nélkül nincs boldog párkapcsolat


2014-04-19 10:32:50  | cikk: mo  | fotó: Babos Petra  | 


Csernus Imre: Önbizalom nélkül nincs boldog párkapcsolat  főképe
Egyesek szerint általános érvényű gondolatokat, közhelyeket fogalmaz meg, sokszor nyersen, kíméletlenül, mások szerint szókimondó őszintesége, modortalan puhatolózása az egyetlen módszer a sikeres terápiához. Vannak, akik gyűlölik ezért, mások pedig pont emiatt tartják kiváló pszichiáternek. Egy biztos, Csernus Imrét keveseknek kell bemutatni, s aki hallott már róla, véleményt is alkotott. Az ismert megmondóember tegnap este Pápán rendelt. Az egyedi módszerekkel dolgozó pszichiáter már visszatérő vendég városunkban, az utóbbi években bemutatta már A férfi című írását, járt nálunk a Szerelem és démonaival, ezúttal pedig a párkapcsolat, az önértékelés és a boldogság témakörét boncolgatta. Nő vagyok vagy csak nőnemű? Férfi vagy hímnemű? Mit jelent a racionális és az emocionális önbizalom? Különbséget tudok tenni alkalmazkodás és tűrés között? Mit jelent felnőttnek lenni? Őszinte vagyok magamhoz? Kimondom a rejtett félelmeimet? Szembe merek nézni az igazsággal, még ha az fájdalmas is? Boldog vagyok? - ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegetett a sztárdoki a tegnapi programon, persze a maga sajátos módszereivel: megszólítva a publikumot, s kiválasztva egy gyanútlan pácienst a közönség soraiból. Modortalanul? Pimaszul? Nem – véli –, hiszen egy kérdés, ami az életünk meghatározó területeit világítja meg, csak akkor és annak pimasz, aki nem tud rá őszintén, egyenesen válaszolni, aki elfojtásokkal küzd...

Csernus doktorral az előadás címében felvetett témákról beszélgettünk: „Párkapcsolat, önértékelés, boldogság”

- Tavaly februárban a szerelemről beszélgettünk. Most – az előadás címéből ítélve – sokkal tágabb keretek között mozoghatunk. Mi mindenre szeretne rávilágítani a mai est során? Miről szól Csernus doki mai praxisa?
- Manapság mindenki boldog szeretne lenni. Kivétel nélkül. De nagyon fontos dolgokat nem tudnak az emberek. Nem tudják például, hogy valójában mit jelent az őszinteség. Gyakran hangoztatják, hogy „én őszinte vagyok veled”, miközben a másik látja, hogyha tényleg az, akkor mért nem mosolyog. Mert ebből lehet igazán felmérni, ha ténylegesen őszinte vagyok a másikhoz, akkor önmagam előtt nincsenek titkaim. Elfojtott, lenyelt, ki nem mondott dolgok. Nagyon sok emberrel találkozom, és ha azt látom, hogy valaki morcos, az annak a jele, hogy az illetőnek önmagával kapcsolatban nincsen rendben a szénája. És ő hogy tudja használni az őszinteségét? Mit is jelent az őszinteség? Egy adott konfliktust csak őszinteséggel lehet megfogalmazni. Ha én hazudozok magamnak az adott problémámat illetően, hogy „ez nem is olyan nagy baj”, „majd lesz valahogy”, akkor az idő csak múlik, a konfliktusok szaporodnak, a kudarcélmények fokozódnak, az önbizalmam csökken és ebből a kiindulási alapból, olyan dolog, amit én kapcsolatnak hívok, nem jöhet létre.

- Ezek szerint az önbizalom és az egészséges önértékelés alapja a jó párkapcsolatnak.. és talán a lelki stabilitáshoz vezető útnak. Hogyan lehet elérni belső stabilitásunkat? Van erre módszer?
- Van. Az őszintéségen túl a következő lépés, hogy az illető befejezi azt, hogy Istent játszik. Az „istentjátszás” azt jelenti, hogy mindig mindent én tudok a legjobban. Nekem van igazam, én soha nem tévedek. Akkor mért kérnék bocsánatot bárkitől? Ebből fakad az erőszakosság, a hiúság, a nagyképűség, az önzés. Ezek az emberek egy adott éles helyzetben jelentkező belső hangot, tehát intő jelek tömegét nem akarják észrevenni. Mert jön az intő jel, de „én erős vagyok”, „mi ez nekem”, „nem is úgy van”, és folyékonyan megmagyarázzák maguknak, hogy miért jó abban a posványban, a pokolban, ahol vannak. Vagyis a következő lépés, hogy elfogadjam magam emberként. Mert ha nem tudom elfogadni magam emberként, akkor játszom az erőset és az Istent. Sajnos a fogyasztói társadalom elképesztő módon fejleszti az emberekben az egot, és ilyenkor az van, hogy két „isten” köt kapcsolatot, na és ebből komoly, nagy háborúk lesznek. A vége meg a szakítás.

- A lelki stabilitás egyenlő az önbizalommal, vagy akár a boldogsággal?
- Ezek mind következmények. Ha jól vagyok, akkor a dolgaimat, az érzelmi konfliktusaimat megfelelően kezelem. Vagyis nem riaszt vissza sem az, amikor valami nagyon fáj, és nem száll el a fejem, hogyha jó dolgok történnek velem.

- Tavaly a szerelem kapcsán arról beszéltünk, hogy hasonló a hasonlót vonzza. De ez csak úgy történhet meg, ha az önértékelésünk és az önismeretünk a helyén van. Kizárólag a hozzánk hasonlóval lehetünk boldogok?
- A hasonlón én a hasonló személyiségszerkezetű embereket értem. Ez persze jelenthet eltérő érdeklődési köröket. Én a személyiségre gondolok. Tehát ha egy instabil személyiségszerkezetű ember erőset játszik, akkor egy hasonló, erősnek látszó ember lesz a szimpatikus számára. És ahogy múlik az idő, kiderülnek a játszmák, hogy a másik egyáltalán nem olyan, mint amilyennek látszott, jönnek a csalódások, „hogyhogy nem vettem észre?” - teszik fel a kérdést. Én erre gondoltam.

- És sok esetben megszületik egy gyerek..
- Magyarországon a kapcsolatok jelentős része ilyen. Nem véletlen, hogy a 18 évet betöltöttek egyharmada komoly pszichés problémával már megfordult szakembernél. Óhatatlanul kihatással van a gyerekekre.

- Ez lett volna a következő kérdésem: Ön rengeteg pácienssel és esettel találkozik, merre tart a magyar társadalom? Van önbizalma a magyaroknak?
- Nincs. Érzelmi szempontból általában nincs. Érzelmi szempontból az egymásra támaszkodás, az egymásba csimpaszkodás, a hazugságok a jellemzőek „milyen szép család vagyunk”, „ugye, szívem, milyen boldogok vagyunk”... Hogyha nem így lenne, akkor egyre több mosolygós gyerek lenne, és egyre több mosolygós felnőtt is. De nem ezt látni...

- Csernus doktornak szinte védjegyévé vált, hogy előadásai alkalmával megszólítja közönségét, sokszor nyersen, váratlanul, lényegre törő kérdéseket feltéve. Ez is a terápia része?
- Amikor valaki nagyközönség előtt beszél, tehát amikor kijön valaki a sorok közül, akkor a nézőközönség egy része megreked a belső mozijában, a belső filmjében. Majd elkezd gondolkodni azon, hogy ő erre a kérdésre mit válaszolna. Sokkal inkább megmaradnak benne a folyamatok, mint abban az esetben, ha én csak szövegelnék másfél órán keresztül. Így sokkal életszerűbbé válik az egész.

- Csernus Imre boldog?
- Aha. Az vagyok..        

 
A közel kétórás program végén útravalót is kapott a publikum. Csernus doktor summázta az elhangzottakat: jól működő párkapcsolat tehát – ritka esetben „szövetség” – csak két felnőtt között létezhet. A felnőttség pedig az önbizalomból ered, ennek hiányában gyerekek keresnek szülőket kapcsolataikban, hogy szeretetéhségüket kompenzálják. Az önbizalom nem másból táplálkozik, mint sikerélményből, amit pedig megmérettetés útján érhetünk el. A sikerért dolgozni kell, csak munkával lehet elérni, ami nem jelent mást, mint megfogalmazni a problémákat, beszélni az érzésekről, még akkor is, ha az fájdalmat okoz, vagy kellemetlen. A lényeg tehát az őszinteség. Ami nem pusztába kiáltott szó, hanem valóságos kell, hogy legyen. Mindebből merítkezik a kisugárzás, s csak így válhat a hímnemű férfivá, a nőnemű nővé. De hogy ne legyen olyan egyszerű a történet, ezért minden nap dolgozni kell. A megszerzett önbizalom nem vihető át másnapra...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!