Sivatagok, magashegyi hágók, nyüzsgő nagyvárosok - Keresztül Amerikán kétkeréken


2014-04-17 19:24:50  | cikk: mo  | 


Sivatagok, magashegyi hágók, nyüzsgő nagyvárosok - Keresztül Amerikán kétkeréken főképe
Szenvedélye a kerékpározás. Közeli és távoli országokat, hegyeket, völgyeket, sivatagokat hódított már meg, két keréken. Az elmúlt 15 évben több tucat országban túrázott, de 2013-ban vállalkozott eddigi legnagyobb útjára. Ő Puskás Zoltán, aki tavaly nyáron 7200 kilométert tekerve átbicajozta az Egyesült Államokat, ennek egy szakaszát teljesen egyedül teljesítette. Sátorral, hálózsákkal, teljes menetfelszereléssel a vázon megismerni a világot a legnagyobb szabadságnak tartja. Merész vállalkozásában társa és biztató támasza felesége, Kustán Klaudia. A házaspár ma este a pápaiaknak számolt be nagyszabású túrájuk élményeiről a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Egészségügyi napok 2014. elnevezésű többhetes programsorozata keretében.

Klaudiát és Zoltánt közös szenvedélyük, a kerékpározás hozta össze. Számtalan túrát tettek már együtt, sőt házasságkötésük után nászútra is egy közel négyhetes Skandináv biciklitúrára mentek. Klaudia és Zoltán szerint a kerékpározás a túrák alkalmával megszűnik a külvilág, itthon maradnak a szürke hétköznapok. Számukra a kerékpártúrázás elsősorban nem sport, hanem inkább életmód, életforma, mely által a világot teljesen más látószögből figyelik. Itt nem a kényelem számít, nem hiányzik egy kád meleg víz, vagy a terített asztal, csak az élmények számítanak, a cél és az, hogy minél közelebb kerüljenek a természethez.

Puskás Zoltán már gyermekkorában is imádta a bicajozást, de igazi szerelemmé csak 20 éves korában vált a kerékpározás. Körbetekerte Magyarországot és azóta nincs megállás, európai országok, távolabbi, egzotikus vidékek, hatalmas síkságok, forró sivatagok, tengerpartok, hullámzó dombok, magashegyi hágók, nyüzsgő nagyvárosok. Sokezer kilométer van már a fiatal sportoló lábában, ezért is vállalkozott tavaly a rendkívüli állóképességet és kitartást igénylő feladatra, óceántól óceánig szelte át Amerikát, New Yorktól San Franciscoig kerekezett 65 napon át. Útja egy részén elkísérte felesége is, Klaudia Chicagóig tartott férjével, majd innen 12 napon át egyedül folytatta útját a vállalkozó szellemű fiatalember, mígnem Denverben becsatlakozott két barátja, Nagy Tamás és Cseke Ferenc.

Embertpróbáló feladat volt – fogalmazott Zoltán, hozzátéve, – hiszen a sivatagban több mint negyven fokban kellett teljesíteni a tervet, a Sziklás-hegységben pedig 3600 méteres hágókon keltek át, ahol a ritka levegő nehezítette túrát. Több mint 100 kilométert tettek meg naponta, sokszor két település között volt ekkora távolság.
- Nagyon fontos a belső motiváció. Nem könnyű fejben ott lenni. De a természet közelsége, az utazás élménye mindent pótol. Nagyon sokat kaptam ettől az úttól. Megtanultam, hogyan lehet kezelni a nehéz helyzeteket az életben, kitartásra nevel egy ilyen túra – jelentette ki Puskás Zoltán.

Kustán Klaudia számára is hatalmas élmény volt a nagyszabású kerékpártúra. Elmondta, két gyermekük miatt nem vállalta a teljes útvonalat, hiszen mióta fiai megszülettek, szíve hazahúzza csemetéihez. Ennek ellenére az utazás minden percét élvezte, hiszen a túrázás alkalmával kiszakadnak a hétköznapok szürkeségéből és csak a mozgás örömének, az élményeknek és a együtt töltött időnek élnek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!