XIII. Veszprém Megyei Zeneiskolai Hegedűtalálkozó és Verseny a Bartókban


2014-04-17 18:10:08  | cikk: Babos Petra  | 


XIII. Veszprém Megyei Zeneiskolai Hegedűtalálkozó és Verseny a Bartókban főképe
A pápai Bartók Béla Zeneiskola adott otthon tegnap a XIII. Veszprém Megyei Zeneiskolai Hegedűtalálkozónak és Versenynek. A találkozón Ajka, Balatonalmádi, Balatonfüred, Pápa, Sümeg, Tapolca, Veszprém és Zirc növendékei vettek részt. A rangos megmérettetésen 42 diák indult, városunkat két kisdiák, Pusztai Boglárka és Bódai Ákos képviselte.
Nagy Tibor hegedűtanár, szervező érdeklődésünkre elmondta, az idei versenyen is egy kötelező és egy szabadon választott művet kellett eljátszaniuk a versenyzőknek.
- A 2. osztályosoknak egy barokk zenemű, a 3-6. osztályosoknak pedig egy barokk tánc vagy táncpár volt a kötelező darab, mivel versenyünk idén része az Ünnepeljük együtt városunk 800 éves jubileumát! rendezvénysorozatnak. Pápa városa büszke barokk értékeire, ezért úgy gondoltuk, hogy idén a barokk zenét állítjuk a találkozó középpontjába.

Tóth Judit, a zsűri elnöke a verseny végén úgy nyilatkozott hírportálunknak, hogy nagyon elégedett a pápai szervezéssel, s örömét fejezte ki, hogy 42 versenyző mérette meg magát, mert ez egy jelentős létszám. Elmondása szerint a diákok felkészültek voltak, magas színvonalon játszottak.
Pusztai Boglárka sokat készült a versenyre, ő Tartini: Sarabanda és Dancla: Air varié egy Paccicini témára című darabját hozta el. Bogit Szabó Tamás készítette fel.
Bódai Ákos Remeau:Rigaudont és Mező: Ukrán népdalát játszotta a versenyen. A mosolygós kisfiú elégedett volt a teljesítményével, úgy érzi, hogy eleget gyakorolt és felkészült. Tanára Nagy Tibor, zongorán dr. Molnárné Szabó Dóra kísérte.

A zsűri idén is három főből állt: az elnök, Tóth Judit, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűművész tanára, Jankó Katalin, a budapesti XIII. Kerületi Zeneiskola igazgatója, valamint Tákyné L. Zsuzsanna, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola hegedűtanárnője.
A versenyzők arany-, ezüst- és bronzminősítésben részesülhetnek.
A hegedűverseny a délutáni órákban egy közös koncerttel zárult, melyen a zsűri elnöke Tartini g-moll szonátáját adta elő Németh-Vékes Erzsébet zongora kíséretében, majd a verseny legjobbjai játszották el darabjaikat, s végül a találkozó résztvevőiből alakult hegedűkórus előadásában hallhattak a jelenlevők barokk darabokat.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!