Javult a foglalkoztatottság, nőtt a munkaerő-kereslet - Állásbörze 2014.


2014-04-15 18:47:19  | cikk: mo  | 


Javult a foglalkoztatottság, nőtt a munkaerő-kereslet - Állásbörze 2014.  főképe
31 munkáltató közel 400 állásajánlatáról érdeklődhettek mindazok, akik ellátogattak a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Pápai Járási Hivatal munkaügyi kirendeltsége közös rendezvényére. Az állásbörzét minden évben megszervezik megyeszerte, az elsőt Balatonfüreden tartották, s most Pápa is sorra került. A programra több százan látogattak el, hiszen egy állásbörze jó alkalom a munkát kínáló vállalkozás képviselőjével történő személyes találkozásra és az adott munkakörre vonatkozó pontos információk begyűjtésére.

Javult a foglalkoztatottság, csökkent a munkanélküliség és növekvő tendenciát mutat a munkaerő-kereslet – hangzott el Katonáné Bellovits Andrea tájékoztatójában. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, a foglalkoztatottak száma Magyarországon 4 millió fölé emelkedett. A megyében az eltelt egy évben 11368 főre csökkent az állástalanok száma. A bejelentett álláshelyek száma növekvő tendenciát mutat. Veszprém megyében 2013-ban a legtöbb álláshelyet (5300 db) Pápa térségéből jelentették be, és a legtöbb sikeres munkába helyezést (közel 4000 fő) is itt regisztrálták.
A megyei igazgató beszélt a közfoglalkoztatási programról is. Pápa térségében tavaly 2000 fő kapcsolódott be közfoglalkoztatási programokba, a téli közmunka programban jelenleg is 1027 fő vesz részt a térségből.
A Nemzetgazdasági Minisztérium ebben az évben is kiírta a kis- és középvállalkozások számára a munkahelyteremtő beruházás pályázatot, melyre 70 pályamunka érkezett a megyéből és 44 nyertes pályázat született. Ennek eredményeként a jövőben 200 új munkahely létesül Veszprém megyében. A minisztérium egyébként ebben az évben a tavalyinál nagyobb összeget, 13 milliárd forintot különített el munkahelyteremtésre, új beruházások megvalósítására – derült ki a programon.

Az állásbörzén Unger Tamás is köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester azt hangsúlyozta, Pápa Város Önkormányzata az eltelt néhány hónapban kiemelten foglalkozott a helyi gazdaság fejlődésével. Az erre szakosodott konzultációs testület több sarokpontot fogalmazott meg a gazdaságfejlesztési koncepció kidolgozása érdekében. Unger Tamás arról beszélt, Pápán az utóbbi négy évben szinte felére, öt százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, az adóbevételek alakulását tekintve pedig 8-10 százalékkal bővült a helyi gazdaság. Az alpolgármester azonban szólt arról is, hogy az álláskeresők jelentős része alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, gyakran ezért nem találnak egymásra az állástalanok részéről jelentkező igények és a munkaadók által kínált lehetőségek. Unger Tamás megjegyezte, ahogy országosan, úgy Pápán is jellemző a feketemunka arányának növekedése. A városvezető arra biztatta az álláskeresőket, keressék fel a munkaügyi kirendeltség munkatársait és éljenek a felkínált állásajánlatokkal, illetve a kirendeltség szolgáltatásaival, képzési lehetőségeivel.

A nagyszabású rendezvényt nyertes európai uniós projektje keretében tartotta meg a Munkaügyi Központ. „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)” elnevezésű, csaknem 3,5 milliárd forintos projekt nyomán a munkaügyi központ képzéseket szervez, számos szolgáltatást és többféle támogatást biztosít mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók részére. Katonáné Bellovits Andrea ennek kapcsán elmondta, a 2011-ben indult projektbe már közel 4000 főt vontak be. Hat munkavállalói célcsoport számára nyújtanak támogatást, de azoknak a munkaadóknak is, akik ebből a hat célcsoportból vesznek fel álláskeresőt. A pályázat nyomán 30 szakirányban indul képzés. A megyei igazgató hozzátette, idén 600 főt kívánnak beiskolázni, akik az átképzéssel, a szakma megszerzésével nagyobb eséllyel vesznek részt a munkaerő-piacon – emelte ki a projekt legfontosabb elemeit Katonáné Bellovits Andrea, majd hozzátette, a lehetőségekről a munkaügyi kirendeltségen érdeklődhetnek az álláskeresők és a munkaadók.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!