Gőgös Zoltán folytatja – Már a következő megmérettetésre készül az MSZP


2014-04-15 00:16:19  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Gőgös Zoltán folytatja – Már a következő megmérettetésre készül az MSZP főképe
A hátunk mögött hagyott országgyűlési, illetve a közelgő európai parlamenti választások szolgáltatták a központi témát a Magyar Szocialista Párt Pápa és környéke szervezetének hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Az eseményen Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke bejelentette, pártja őszi tisztújításáig mindenképpen folytatja az aktív politizálást.
A szocialisták Veszprém megyei vezetője elmondta, a választás éjszakáján adott gyorsértékelésén nem kíván változtatni, megfogalmazása szerint a győzelmet nem kell magyarázni, a vereséget pedig nem lehet. Elismerte, valószínűleg megyei szinten is követtek el hibákat a kampány során, és súlyos problémának nevezte, hogy a kis településeken nagyon sok szavazatot veszítettek el. Kiemelte, pártjának tanulnia kell a vereségből.
Meglátása alapján az EP-választások tétje az lesz, hogy a magyar baloldal hozzá tud-e járulni az európai parlamentben esetlegesen bekövetkező politikai fordulathoz. – Az Európai Unióban mindig erős konzervatív többség volt, de úgy tűnik, az utóbbi idő gazdasági és szociális válsága erősen balra tolta az uniós országok szavazópolgárait. Ugyan Magyarországra ez nem jellemző, de a nagyobb országokra igen. Az EP-választások arról döntenek majd, hogy milyen hatalmi berendezkedés lesz az európai parlamentben – mutatott rá Gőgös Zoltán.
Megtudtuk tőle, kampányukban két dologra helyezik a hangsúlyt. Továbbra is az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért küzdenek majd – ezt mostantól közös európai uniós eljárás kezdeményezésével próbálják megvalósítani. Emellett el szeretnék érni az európai minimálbér-rendszer kötelező érvényesítését, melynek lényege, hogy az európai minimálbér nem lehet alacsonyabb, mint az adott ország megélhetési minimuma. Ez Magyarországon jelenleg 85 ezer forint. Gőgös Zoltán figyelmeztetett: hazánk számára az Európai Unióból való kilépés egyáltalán nem járható út.
– A múlt héten jeleztem, hogy a hivatásszerű politizálás számomra nagy valószínűséggel befejeződött. Azóta sok minden történt. Várhatóan teljes szerkezeti reform lesz az MSZP-n belül, én pedig folytatni fogom a politikai munkát – közölte a szocialista politikus. Hozzáfűzte, pártja elnöksége felkérte a vidék- és agrárpolitikai kabinet vezetésére, ami kikerül majd a parlamenti fennhatóság alól. Gőgös Zoltán igent mondott a felkérésre, és tájékoztatása szerint az őszi tisztújításig, az önkormányzati választásokig biztosan nem hagyja abba az aktív politizálást. A későbbi közéleti szerepvállalása még képlékeny.
Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP pápai elnöke számokkal kezdte a választási értékelőjét. – A mostani választásokon a 2010-es évhez viszonyítva a Fidesz 630.460 szavazatot vesztett, míg a baloldali összefogás 255.240 szavazatot nyert. A Jobbik 128.086-ot nyert, az LMP pedig 131.798-at vesztett. A tények azt mutatják, a magyar politikában van annyi flexibilitás, hogy a társadalmi folyamatok jelentkeznek a számok nyelvén is – fogalmazott a pápai szocialisták első embere, aki megjegyezte, a saját véleménye is az, hogy az új választási rendszer nem biztosított egyenlő feltételeket. – Ettől függetlenül ezen a választáson a mostani szabályok szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot, és a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint megszerezte a kétharmadot. Az a dolgunk, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket és megértsük a választók üzenetét – tette hozzá.
Grőber Attila rámutatott, Európa jelenlegi legnagyobb kihívása a fiatalok munkanélkülisége, a fiatalok munkába állása, és ezekre a súlyos kérdésekre kell majd választ adnia az új európai parlamenti ciklusban. Előretekintve az önkormányzati választásokra hangsúlyozta, Pápa fejlődése azon múlik, hogy képesek vagyunk-e egy olyan gazdasági tervet kidolgozni, ami itthon tartja a fiatalokat, illetve hazahozza azt az ifjúságot, amely jelenleg nem a szülővárosában talál munkát. Az önkormányzati képviselő elmondta, a pápai MSZP egy hiteles, szakmailag képzett jelöltekből álló közösséget alakít majd ki. Határozott gazdasági koncepciót fognak képviselni, amivel jelentős fejlődést érhető el a következő években.

Hírportálunk kérdésére, miszerint a jövőben mi lesz a sorsa a baloldal ötpárti szövetségének, Gőgös Zoltán emlékeztetett: az MSZP, az Együtt, a PM, a DK és a Magyar Liberális Párt korábban már megállapodott egymással, hogy az európai parlamenti választásokon mindenki külön méretteti meg magát. Ezen a megállapodáson nem kívánnak változtatni, és egyelőre az őszi önkormányzati választásokra sincs központi alkukötési vagy megegyezési szándék. A szocialisták megyei elnöke szerint mindez alól csak a fővárosban lehet kivétel. Mindenesetre Gőgös Zoltán azon az állásponton van, hogy a baloldali pártok számára ősszel is célszerű lenne egyezséget kötni, személy szerint pedig azt fogja javasolni, hogy Veszprém megyében próbáljanak közös jelölteket indítani.
Grőber Attila a kérdéssel kapcsolatban kifejtette, ő maga továbbra is kizárólag értékalapon, a jövőre vonatkozó programok mentén hajlandó bárkivel is együtt dolgozni.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!