Kerékpáros versenyek kicsiknek és nagyoknak


2014-04-12 12:19:03  | cikk: HuHa  | 


Kerékpáros versenyek kicsiknek és nagyoknak főképe
A Pápai Rendőrkapitányság évek óta csatlakozik az Országos Baleset-megelőzési Bizottság általános iskolások számára meghirdetett kerékpáros közlekedésbiztonsági versenyeihez. Az idei évben is megkerestek minden iskolát, hogy diákjaik induljanak az elméleti és gyakorlati feladatokból álló versenyen. A megmérettetésen ezúttal a kapitányság illetékességi területéről hét oktatási intézmény képviseltette magát, közel negyven fővel. A péntek délután tartott verseny célja, hogy a gyermekeket ösztönözzék a kerékpáros közlekedésre és tudatosítsák a biztonságos, szabályos kerékpározás fontosságát.
A felső tagozatosoknak meghirdetett Kerékpáros iskola kupa elnevezésű versenyen idén a Sulimoped programban résztvevő fiatalok indultak, hiszen ők a közelmúltban KRESZ vizsgát tettek, így elméleti tudásuk friss és széles körű – mondta el Császárné Elek Veronika rendőr alezredes. A diákoknak a KRESZ elméleti feladatok során a kerékpáros közlekedés szabályairól kellett számot adniuk, a tesztben közlekedési táblák, útburkolati jelek ismeretéről és közlekedési helyzetek felismeréséről kellett számot adniuk. Az elméleti feladatokat kerékpáros ügyességi pálya egészítette ki, a fiatalok számos – nem könnyű – feladatot oldottak meg két keréken.
-Az országos versenyen nagyon nehéz a kerékpáros akadálypálya, ezért a városi forduló gyakorlati feladatait is ehhez próbáltuk igazítani, de aki továbbjut a versenyen, annak még nagyon sokat kell gyakorolnia – fogalmazott a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Az ügyességi pályán Hujter László, a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulója bizonyult a legjobbnak. A fiatalember nemcsak hibátlanul, de a legjobb időeredménnyel teljesítette a pályát. Mint mondta, az iskola igazgatója hívta fel a figyelmét a versenyre, ő pedig azért jelentkezett, mert ki akarta próbálni magát a megmérettetésen. A Csóton élő diáktól megtudtuk, szinte minden nap kerékpározik, igyekszik betartani a közlekedési szabályokat, a versenyre pedig külön is gyakorolt.
- A pályán volt nyolcas alakban biciklizés, sima, ferde és göröngyös deszkán kerekezés, szlalomban és egyenes pályán haladási feladat. Összességében nem volt túl nehéz – mesélte.
A 2002-2004-ben születettek a Ki a mester kerékpáron elnevezésű versenyen vehettek részt, feladataik – életkorukhoz igazítva – hasonló volt a nagyokéhoz. Az ugodi iskolából érkezett Firtl Botond éppen 11. születésnapját ünnepelte tegnap, KRESZ teszt eredménye alapján pedig bekerült azon tíz kisdiák közé, akik az elméleti feladatokat a legjobban oldották meg, így az ügyességi pályán folytathatta a városi megmérettetést.
-Sokat biciklizek otthon a faluban és néha elmegyünk Bödögére is – mesélte, hozzátéve, mindig figyel a KRESZ szabályainak betartására, de a verseny elméleti tesztjét nehéznek találta.
-Voltak képes feladatok, ahol azt kellett tudni, hogy melyik jármű mehet át először a kereszteződésen, voltak közlekedési táblák, amiknek a jelentését kellett ismerni – sorolta a feladatokat.
A Kerékpáros Iskola Kupa legjobbja a pécsi országos fordulón folytathatja a versengést, a kicsik közül pedig a legeredményesebben szereplő fiú és lány a megyei fordulóra jutott tovább.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!