Chinook-ok, Appache-ok a Bázisreptéren


2014-04-12 11:03:40  | cikk: HuHa  | 


Chinook-ok, Appache-ok a Bázisreptéren főképe
Március közepén kezdődött és április 18-ig tart a Várpalota Challenge 2014 elnevezésű holland nemzeti gyakorlat összesen közel háromezer holland katona részvételével, több tucat szárazföldi és légi harci jármű bevetésével. A gyakorlatban kiemelt szerep jutott az MH Pápa Bázisrepülőtérnek, mely logisztikai és műveleti  tevékenységével befogadó nemzeti támogatást  nyújt a holland gyakorlathoz. Vicai Zoltán alezredes, a Bázisreptér törzsfőnöke elmondta, a gyakorlat a Bakony Harckiképző Központ területén zajlik, ennek ellátásában közreműködik a pápai reptér állománya.
-Feladatunk rendkívül összetett. Mi adunk otthont annak a Holland Nemzeti Támogató Elemnek, ami a harckiképző központ területén gyakorlatot végrehajtó szárazföldi erők támogatását végzi. Ez azt jelenti, hogy a bázisreptér ad helyet a gyakorlatra érkező holland felszerelésnek, katonai eszközöknek, gépjárműveknek, konténereknek és azoknak a vezetési pontoknak, amik a gyakorlat irányítását végzik.
A reptér szálláshelyet biztosít a holland katonáknak és biztosítja a szárazföldi és légi járművek üzemanyag utánpótlását. A magyar állomány végzi a területen való ki- és beléptetést, a bázison lévő felszerelések őrzés-védelmi feladatait és a légiforgalmi irányító központ állománya által a repülések biztosítását a reptér légtereiben.
A szárazföldi gyakorlatot támogató helikopteres egység – mintegy százötven fő - is a Bázisreptéren települ a gyakorlat idején. Ők a Holland Királyi Légierő speciális különítményéhez tartoznak, gyakorlatban való részvételük remek alkalmat ad a magyar irányító állomány számára, hogy kis sebességű, nagyobb mennyiségű repülőeszköz egyidejű irányítását gyakorolják. A légi műveletek, a légtér felhasználás rendjének koordinálását a hadműveleti központ végzi a holland vezetési ponttal való folytonos kapcsolat fenntartásával – tudtuk meg az alezredestől.  Vicai Zoltán hozzátette, a holland gyakorlat nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy bepillanthassanak a holland szárazföldi és légierő műveleteinek és logisztikai biztosítási rendjének szervezési és végrehajtási feladataiba. Megismerik a holland haderő felszerelését, annak alkalmazását harctéri körülmények között, működés közben, a megszerzett tapasztalatok pedig beépíthetők a saját munkamódszereikbe.
A holland gyakorlaton két típusú helikopter vesz részt, ezeket a sajtó képviselőinek is bemutatták a holland katonák.  A különleges, két főrotoros CH-47 Chinook elődje már a vietnami háborúban is szolgált, az önvédelmi fegyverzettel ellátott szállítógép újabb változatát pedig a Holland Királyi Légierő is alkalmazza – tudtuk meg a reptér kifutóján várakozó hatalmas helikopterekről. Ezek a légi járművek a csapatok mozgatásában és az eszközök szállításában vesznek részt, és önvédelmi célokat szolgáló fegyverzettel láthatók el. Dave őrmester, a Holland Királyi Légierő katonája érdeklődésünkre elmondta, a CH-47 Chinook a legnagyobb szállítóhelikopterük, 48 embert és tízezer kilogramm terhet képes szállítani. Ezt a terhet a helikopteren belül, vagy alatta, a három teherhorogra rögzítve tudják szállítani.
-Ezzel a helikopterrel akár egy járművet, esetünkben egy Mercedes-Benz dzsipet is szállíthatunk, tehát tényleg egy első osztályú helikopterről van szó – fűzte hozzá.
Az AH-64 Appache helikopter kifejezetten harctámogatásra készült légi eszköz. A rendkívül nagy tűzerővel rendelkező helikoptert a szárazföldi csapatok támogatására fejlesztették ki. Dave őrmestertől azt is megtudtuk, az egyhónapos gyakorlat során különböző küldetéseket hajtanak végre. Ő most érkezett, második napja van Magyarországon, és társaival együtt a kempingben kapott szállást.
-Nagyon szívélyesen fogadtak minket, úgyhogy szeretnénk köszönetet mondani az embereknek a vendégszeretetükért, hogy lehetővé tették, hogy itt gyakorlatozzunk. Külön szeretnénk megköszönni a pápaiaknak, hogy itt lehetünk, nagyszerűen érezzük magunkat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!