Két szólamra - P. Tófeji Valéria és Csukárdi Tibor versei egy kötetben


2014-04-10 18:41:32  | cikk: mo  | 


Két szólamra - P. Tófeji Valéria és Csukárdi Tibor versei egy kötetben főképe
„Két szólamra” - ezzel a címmel jelent meg Puskásné Tófeji Valéria és egykori tanítványa Csukárdi Tibor verseskötete. Az alkotást a költészet napja alkalmából a Jókai Kör és a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete közös rendezvényén mutatták be. A Pedagógus Művelődési Ház nagytermében tartott programon dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében arról szólt, nem kell siratnunk a költészetet, inkább örülhetünk annak, hogy megújul, s új utakat keres. Emellett a városban is számos rendezvény hódol a verseknek, ezen a héten is költészet napi programok, felolvasóestek várják az érdeklődőket – hívta fel a figyelmet az intézményvezető.

A bemutatott verseskötetben P. Tófeji Valéria és Csukárdi Tibor gyűjtötte össze legújabb alkotásait. Szerelem, emlékek, meditáció, gondolatok, évszakok, pápai ihletésű írások – tematikus formában jelennek meg az alkotások, két, egymástól eltérő szemszögből. P. Tófeji Valéria érdeklődésünkre elmondta, két különböző kifejezésmóddal, de ugyanazon témáról írnak. Egykori tanítványa és ő ugyanarról beszélnek verseikben, de a köztük lévő korkülönbség eltérő gondolkodást szül – fogalmazott az írónő.
- Nyolc éves volt Csukárdi Tibor, amikor tanítottam. Én pedig 18. Ma már mindketten nyugdíjasok vagyunk, s így korunk jobban közelít egymáshoz, de eltérő gondolkodásunk most is megmutatkozik verseinken. Egyazon dologról beszélünk, két különböző nyelven, de mégis ugyanazt mondjuk – tette hozzá P. Tófeji Valéria, aki nagy örömmel állította össze e verseskötetet, mely már a 17. az írónő önálló köteteinek sorában. A művet Simon M. Veronika festőnő alkotásai teszik teljessé – derült ki a programon.

Csukárdi Tibor a '90-es években kezdett verseket írni, több ezer alkotást papírra vetett már. 2007-ben jelent meg első kötete, melyet szintén P. Tófeji Valéria biztatására készített el. Csukárdi Tibor elmondta, felemelő érzés és egyfajta jutalom, hogy egykori tanárával szerepelhet egy verseskötetben. Sokféle téma megjelenik a könyvben, melyeket a költőnővel közösen válogattak össze – tudatta Csukárdi Tibor. A költő elmondta, rengeteg verset írt már az elmúlt évtizedekben, de jobbára a természet és a város ihleti meg. Számtalan alkotásának van helytörténeti vonatkozása.
- Nem akarom a világot megváltani, csupán a múlt parányi darabkáját megőrizni az utókor számára. Ehhez kapcsolódnak például a Tapolcához, a Bakonyérhez, a Várkerthez vagy a kastélyhoz kötődő verseim – foglalta össze költészetének jellemzőit Csukárdi Tibor.

A könyvbemutatón közreműködött a Jókai Kör, a Pápai Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Önképző Köre, az Allegro AMI Sindő népzenekara, Némethné Kovács Magda és az Erkel Kórus.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!