Ma zajlik az ifjúsági katasztrófavédelmi verseny


2014-04-10 11:01:13  | cikk: mo  | 


Ma zajlik az ifjúsági katasztrófavédelmi verseny  főképe
A Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idén is megszervezte a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt. A 21. alkalommal megtartott, rendkívül gyakorlatorientált vetélkedőnek ebben az évben is volt egy elméleti fordulója, melynek keretében a résztvevő csapatoknak interneten keresztül kellett megválaszolni a katasztrófavédelem tevékenységéhez kapcsolódó kérdéseket. A versenyre négyfős csapatok jelentkezhettek, így 2014-ben 11 általános iskolás és 16 középiskolás csapat mérte össze tudását a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségen.

Csillag István tűzoltó alezredes érdeklődésünkre elmondta, a verseny célja, hogy a diákok minél szélesebb körben megismerkedjenek a katasztrófavédelem szakmai tevékenységeivel, mind a tűzvédelem, mind a polgári védelem, mind pedig az iparbiztonság területén felmerülő feladatokkal. A helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője hozzátette, az ifjúsági versenyen résztvevő tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adnak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, s mutatják meg mennyire járatosak önmaguk, illetve mások mentésében. A hangsúly az élményszerűségen van, hiszen a gyerekek csapatban, egymást segítve oldják meg a feladatokat.
A tűzoltó alezredes megjegyezte azt is, nem titkolt célja a megmérettetésnek a diákok, elsősorban a középiskolás korosztály pályaorientációjának segítése, s az érdeklődés felkeltése a hivatás iránt. A kirendeltségvezető hozzáfűzte, a több mint két évtized alatt voltak olyan diákok, akik a vetélkedőn való részvételt követően döntöttek e hivatás mellett.

Délelőtt az általános iskolások mérték össze tudásukat, délután pedig a középiskolás csapatok vetélkednek. A szervezők az idei évben is igyekeztek úgy összeállítani a feladatokat, hogy azok izgalmasak és gyakorlatorientáltak legyenek. Így a csapatoknak imitálniuk kellett a mocsárjárást, veszélyjelző táblát raktak ki kockákból, fel kellett ismerniük a katasztrófavédelmi szakemberek által használt legfontosabb eszközöket, össze kellett állítaniuk egy mentőcsomagot a legszükségesebb tárgyakkal és nyúlgátat is építettek a résztvevők, mindezt persze időre.
Münzenrieder Bendegúz a Munkácsy-iskola csapatát erősítette. A fiatal fiú elmondta, jól teljesítettek az elméleti fordulón és a mai megmérettetés sem okozott gondot a csapatnak. Nem voltak nehezek a feladatok, de azért akadt néhány, ami gondolkodóba ejtette őt és társait: ilyen volt például a veszélyjelző tábla kirakása, vagy az eszközfelismerés. Bendegúz hozzátette, jól érezték magukat a versenyen.


Képek:

Általános iskolák:
1. helyezett: Tarczy Lajos Általános Iskola csapata: Csillag Levente, Balogh Barnabás, Beéry Barnabás, Kovács Martin
2. helyezett: Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola csapata: Barth Zsigmond, Kiss Bálint, Ferenczy Áron, Mikó Sámuel
3. helyezett: Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata: Csányi Gábor, Csomor István, Mecseki Márk,Tibold Gergő

Középiskolák:
1. helyezett: Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája: Orbán Szabolcs, Marcsik Enikő, Kövecses Éva, Varga Marcell
2. helyezett: Acsády Ignác Szakképző Iskola: Soós Péter, Stumpf Ádám, Kádi Tamás, Vind István
3. helyezett: Acsády Ignác Szakképző Iskola: Tima Dávid, Farkas Ádám, Vörös Roland, Vesztróczy Tamás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!