Egy nap a biztonságért a Weöres-iskolában


2014-04-09 08:32:18  | cikk: HuHa  | 


Egy nap a biztonságért a Weöres-iskolában főképe
Immár húsz éve, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság útjára indította az Egy nap a biztonságért - Egy nap az iskolában elnevezésű programsorozatot, mellyel a megye általános iskoláit keresik meg. A szervezésnél ügyelnek arra, hogy nyolcévente visszatérjenek egy-egy oktatási intézménybe, hogy az új generációkat is megismertessék a legfontosabb, biztonsággal kapcsolatos témákkal. A rendezvényt legutóbb két éve hozták el Pápára, akkor a Tarczy Lajos Általános Iskolában tartották meg, tegnap pedig a Weöres Sándor Általános Iskola diákja vehettek részt a programon.

Péter Katalin, a VMRFK bűnmegelőzési osztályának kiemelt megelőzési főelőadója érdeklődésünkre elmondta, az Egy nap a biztonságért – Egy nap az iskolában című tájékoztató rendezvény célja, hogy a diákokat megismertessék azokkal a szervezetekkel, melyek a biztonságért dolgoznak és megtanítsák a gyermekeknek, hogy az egyenruhásoktól nem kell tartani, hiszen ők az emberek biztonságáért végzik munkájukat.

-Nagyon fontos az is, hogy a diákok tudják, ha baj van, kihez fordulhatnak, kiktől várhatnak segítséget és melyik szervezettől milyen segítségre számíthatnak – mondta el az alezredes.

A programban a rendőrök mellett a katasztrófavédelem, tűzoltók, mentők, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a Vöröskereszt és egy büntetésvégrehajtási intézet képviseltette magát, szakembereik rövid előadáson ismertették szervezetük tevékenységét és azokat a veszélyhelyzeteket melyek megelőzésére, elhárítására hivatottak.

A katasztrófavédelem munkatársai arról beszéltek a diákoknak, hogy egy katasztrófahelyzet – például földrengés, árvíz – esetén milyen tennivalója van a lakosoknak, hogyan tudják megvédeni magukat a sérülésektől, és ha el kell hagyniuk otthonukat, mit kell magukkal vinni. Az udvaron „állomásozó” tűzoltóautónál a műszaki mentéshez és a tűzoltáshoz használt eszközökkel, felszerelésekkel ismerkedhettek meg és természetesen be is ülhettek a tűzoltóautóba. Az egyik büntetés-végrehajtási intézet munkatársa a börtönéletről mesélt a felső tagozatosoknak. Elmondta, hogy a börtönben milyen szigorú rend van, hogy a fogvatartottak leveleit ellenőrzik, hogy csomagot milyen időközönként kaphatnak – és annak tartalmát is tüzetesen átvizsgálják -, és hogy milyen gyakorisággal fogadhatnak látogatót a börtönbüntetésüket töltők.

A rendőr-főkapitányság a pápai rendőrök közreműködésével két témát is hozott a rendezvényre, alsósoknak és felsősöknek életkorukhoz igazítva az információkat.

-A közlekedésbiztonságról és a bűnmegelőzésről tartunk előadást a diákoknak. A kicsiknek a gyalogos és kerékpáros közlekedés főbb szabályait mondjuk el és az udvaron kialakított kerékpáros ügyességi pályán gyakorolhatják is a tanultakat. A felsősöknek pedig a segédmotoros-kerékpárral való közlekedésről is szólunk. A bűnmegelőzés témakörében az alsó tagozatosokkal a legalapvetőbb kérdésekről beszélgetünk. Meg kell tanulniuk, hogy ki számít idegennek, kivel állhatnak szóba például a játszótéren és mit szabad elárulniuk magukról, de az is fontos, hogy tudják, ha egyedül vannak otthon, idegeneket nem szabad beengedniük a lakásba – ismertette az előadások témáit Péter Katalin.

A felsősök már egészen komoly témákról hallhattak előadást, többek között a különböző bűncselekménytípusokról, arról, hogy miként kerülhetik el, hogy áldozattá váljanak, vagy bűnelkövetővé legyenek és kiemelt figyelmet fordítottak az internetes bűncselekményekre is. Radó Áront épp egy ilyen előadás után kérdeztünk meg. A nyolcadik osztályos fiatalember elmesélte, nagyon sok érdekességet hallott, az előadást tartó rendőr beszélt a garázdaságról, az emberölésről és a súlyos testi sértésről is és azt is megtudta, hogy milyen büntetést, szabadságvesztést kaphatnak az ilyen cselekedetet elkövetők. Áron szerint a legnagyobb tanulság az volt, hogy akár egy diákcsínynek induló esemény is súlyos bűncselekménnyé válhat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!