Az Ajkai Grafikai Műhely képeiből nyílt tárlat


2014-04-06 13:59:43  | cikk: Babos Petra  | 


Az Ajkai Grafikai Műhely képeiből nyílt tárlat főképe
Az Ajkai Grafikai Műhely 1982-ben alakult. A műhelyt hat képzőművész indította útjára, amelynek szakmai munkájában az évek során több tucat, mára már neves grafikusművész is részt vett. Kéri Imre grafikusművész 1990-ig irányította a műhely művészeti tevékenységét. 1985-től a nyári művésztelepek nemzetközi rangot vívtak ki. Az évek során megfordultak náluk bolgár, finn, német, erdélyi képzőművészek.
A tegnapi naptól a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előtere biztosított lehetőséget az Ajkai Grafikai Műhely kiváló alkotóinak bemutatkozására. A tárlatmegnyitón Csaba Tibor grafikusművész köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, a kiállításra 38 alkotást hoztak, amelyek az utóbbi időben készültek.
- Az egyedi képgrafikák és a sokszorosított grafikák nyári alkotó telepeink alkotásai, ahol módunkban áll és van időnk e technikák alapos megismerésére, a műfaji keretek feszegetésére, kísérletezésére. Mára az ajkai grafika egyet jelent a hagyományos sokszorosított eljárások minőségi védjegyével, a technika alapos tudásával és alkalmazásával. A technikailag elkülöníthető rézkarc, aquatinta, aquafortis, cinkmarás, hidegtű, repesztés olyan szakmai ismereteket, hosszú idő alatt kialakuló gyakorlatot igényel, amely mai rohanó világunkban, felgyorsult mindennapjainkban teljesen ambivalens. Mindenki más és mégse, és e sokszínűség a kvalitással együtt adja a közösség művészeti értékét. Mindenki egyedi, még akkor is, ha óhatatlanul egy-egy ember hatása felerősödik, de a hatás beépül, beleszólhat az alkotói folyamatba, s ezáltal mássá teszi az egyedit. Ezért van értelme 30 évnek, a múltnak és a mának.
A kiállítók között szerepelt Baranyai Ferenc, Bodnár Imre, Csabai Tibor, Dávid Zoltán, Deák Németh Mária, Fábián László, Jáger István, Laluk György, Kamper Lajos, Kapolcsi Kovács Csaba, Khell Zoltán, Kovács Dorottya, Németh Gyula, Rába Judit, Sipos István, Szőke György, Sztranyák Zsófia, Ürmös Péter is.
A kiállításmegnyitón Oláh Júlia, a Teleszterion Színházi Műhely színésze szavalt.
A tárlat május 4-ig látogatható a JMSZK nyitva tartási idejében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!