Növekvő adóbevételek, csökkenő munkanélküliség – Áldozó Tamás a város első negyedévéről


2014-04-05 08:31:57  | cikk: HuHa  | 


Növekvő adóbevételek, csökkenő munkanélküliség – Áldozó Tamás a város első negyedévéről főképe
Sajtótájékoztatón ismertette a város idei első negyedéves adófizetési mutatóit és a munkaerő-piaci helyzetét a városvezető. Mint mondta, az esztendő során több emblematikus adófizetési határnap van, ezek figyelembe vételével negyedévente vizsgálják, a városi bevételek alakulását, hiszen ezektől is függ, hogy milyen kiadásokkal tervezhet a város az év folyamán.  Áldozó Tamás hangsúlyozta, a helyi adóbevételek növekedtek Pápán a múlt év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy adóemelés nem történt.
-Az iparűzési adó és az építményadó a legnagyobb tétel a helyi adók között, építményadóból tavaly az első negyedévben 209 millió forint folyt be a város kasszájába, míg idén március 31-ig 223 millió forintot tett ki ez az adóbevétel. Mindez 14 millió forint, vagyis 6,7 százalékos növekedést jelent. Figyelembe véve az infláció mértékét elmondható, hogy reálértéken is emelkedett az építményadó bevétele a városnak - ismertette. Az emelkedés két okból történhetett: az ellenőrzések során feltártak olyan építményadó kötelezettséget, amit eddig nem vallottak be, vagy épültek újabb, vállalkozás céljára használt épületek, épületrészek vagy garázsok az elmúlt egy évben.
A helyi iparűzési adónál hasonló eredményeket mutatnak a 2014. március végi számadatok. A múlt esztendőben 328 millió forintot fizettek be a vállalkozások az év első negyedében, az idei esztendőben pedig 351 millió forintot, ami ugyancsak hét százalék emelkedést jelent. A magasabb iparűzési adó bevétel nem adóemelésből áll, hanem a pápai vállalkozások árbevételének növekedését mutatja.
A városi kasszába befolyó összes helyi díj és adó 659 millió forintot tett ki egy évvel ezelőtt, most pedig 695 millió folyt be az első negyedév végéig.
-Ez azt jelenti, hogy az első negyedéves bevételeink közel 40 millió forinttal emelkedtek, vagyis ennyivel nagyobb a mozgástere az önkormányzatnak az év hátralévő feladatainak tervezésekor. Ez mindenképpen jó hír – emelte ki Áldozó Tamás.  
A városvezető a munkaerő-piaci mutatókról elmondta, a munkaügyi központ nyilvános adatbázisaiból vett számok szerint márciusban az állandó pápai lakhellyel rendelkező álláskeresők aránya a munkaképes korú lakossághoz viszonyítva 5,51 százalék volt. Ilyen kedvező adat 2002 körül volt legutóbb, 2010-ben például 10,87 százalékos volt ez az arány, vagyis csaknem felére csökkent az álláskeresők aránya.
-Ebben tagadhatatlanul benne van a közfoglalkoztatás, hiszen a különböző típusú közfoglalkoztatásokban 448 fő vett részt az elmúlt hat hónapban. A kedvező foglalkoztatási adatok másik oka a helyi állások számának növekedése, ami abból következik, hogy néhány gazdasági társaság növekedési üteme jóval meghaladja az országos átlagot – magyarázta a polgármester.
A nyilvántartások szerint jelenleg körülbelül 250 üres állás hely van Pápán, van olyan foglalkoztató, amelyik százötven munkahelyet hirdet. A munkaügyi központ kirendeltségének adatai azt mutatják, 1200 körüli a munkát keresők száma.

(A nagyításhoz kattintson a képre!)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!