Fenntarthatóság, igazságosság, részvétel
– Beszélgetés Nyőgér Istvánnal, a Lehet Más a Politika képviselőjelöltjével


2014-04-03 09:30:03  | cikk: mo  | fotó: Babos Petra  | 


Fenntarthatóság, igazságosság, részvétel<br>– Beszélgetés Nyőgér Istvánnal, a Lehet Más a Politika képviselőjelöltjével főképe
Nyőgér István az LMP egyéni képviselőjelöltjeként indul az idei országgyűlési választásokon. A fiatalember 1986-ban született Pápán, és Bakonyjákón nevelkedett. Iskoláit Pannonhalmán (emellett Pápán zeneiskolát), majd a Szegedi Tudományegyetemen végezte. Matematika és ének-zene tanári diplomát szerzett, s jelenleg is pedagógusként tevékenykedik. Nyőgér István később elvégezte a katolikus katekéta – lelkipásztori munkatárs szak tárgyait is. Egyetemi tanulmányai alatt fordult a zöld mozgalmak felé, több zöldkörben aktívan vett részt. A képviselőjelölt az elmúlt év nyarán csatlakozott az LMP-hez segítő tagként, decemberben pedig tagként.

- A politikai életben személye eddig ismeretlen volt a választópolgárok előtt. Miért érezte fontosnak, hogy egyéni képviselőjelöltként induljon az idei parlamenti választásokon?

- Szeretném, ha a közélet megtisztulna, újra közelebb kerülne az emberekhez. A „72 óra kompromisszum nélkül” országos ökumenikus ifjúsági szervezésű önkéntes hétvégén már többször voltam helyi koordinátor, az elmúlt ősszel Pápán is szerveztünk szemétszedéseket és idősotthon-látogatásokat. Innen is ismerhetnek a pápaiak, a zenei és pedagógusi vonatkozások nyomán, valamint sakk- és asztalitenisz-eredményeken keresztül, továbbá versenyszervezésen kívül.
Bár eleinte nem terveztem indulni, mégis megtiszteltetés volt számomra, hogy tavaly felkértek a képviselő-jelöltségre. Örömmel járulok hozzá, hogy az ökopolitika felénk is ismertebbé és elterjedtebbé váljon. Fontosnak tartom, hogy képviselje valaki a teremtésvédelem értékrendjét. Szeretném, ha ezek a szempontok nagyobb hangsúlyt kapnának a közéleti döntésekben.

- Hogyan látja Magyarország jelenlegi helyzetét?

- Sokak tapasztalata 2010-ről utólag az, hogy mintha csöbörből-vödörbe kerültünk volna. Hazugságok, korrupció s még sorolhatnánk mindkét oldalon. A demokrácia állapotáról pedig sokat elmond a részletek nyilvánossága nélkül meghozott paksi döntés, mellyel kapcsolatban egyedül az LMP volt következetes, a részletek ismertetésére és népszavazásra törekedve. Utólag derült ki a paktum hitelszerződés része és a duzzasztógát szükségessége is. Ennek is káros ökológiai hatásai lennének.

- Mi az a három/öt legfontosabb pillér, amelyre pártjuk programja épül?

- A Lehet Más a Politika három fő pillére: a fenntarthatóság, az igazságosság és az aktívabb társadalmi részvétel. A fenntarthatóság olyan tervekben nyilvánul meg, mint például a környezetpolitikánk, az energiapolitikánk, vagy a közlekedéspolitika. Hatékonyabban kell gazdálkodni a ránk bízott természeti javakkal és vissza kell fogni a pazarlást. Az igazságosságnak az adórendszerben is meg kell nyilvánulnia: többkulcsos adót szeretne az LMP, és csökkentenénk az alapvető élelmiszerek adóját is. Az aktívabb társadalmi részvétel tekintetében a szakszervezetek és a népszavazások jelentőségét emelném ki. Utóbbiak közül az lenne a legaktuálisabb, amely az atomenergiával és a paksi bővítéssel kapcsolatban kérné ki az emberek véleményét.

- Elhangzott néhány intézkedés az LMP tervei közül, de például az energiahatékonyság és a megújuló energiák felhasználása tekintetében milyen konkrét lépésekre lenne szükség?

- Szigetelési programot indítanánk az ingatlanok hőszigetelésére. Ezzel munkahelyeket is teremthetnénk. Számításaink szerint csak ezzel a programmal 80 ezer, összességében más beruházásokkal pedig kb. 400 ezer fenntartható zöld munkahelyet tudnánk teremteni országosan.

- Melyek azok a célok és feladatok, amelyeket Pápán és térségében a következő ciklusban meg kívánnak valósítani?

- Ahogy az ország többi részén, így Pápán is kiemelten fontos a munkahelyek kérdése. Meg kell állítani a kivándorlást. Az LMP új földosztásra törekszik, segítve a helyi és a környékbeli termelőket. A kistermelői piacok létrehozásával a termelők piacra jutását segítenénk. A megműveletlen földterületeken biogazdálkodásra ösztönöznénk a gazdákat. Ezen kívül meg kell említeni a térség közösségi közlekedési kapcsolatainak a javítását. Összességében az elmúlt négy év látványberuházásai helyett az emberek mindennapi életét befolyásoló területeken kell érdemi eredményt felmutatni.

- Ön szerint milyen eredmények születnek az idei országgyűlési választásokon?

- Az LMP eredményét 8-10 % között várom, ami egy megkerülhetetlen erővé teszi a Parlamentben, így a frakciónk tovább folytathatja ellenzéki munkáját és a párt lehetőséget kap arra, hogy 2018-ra már kormányképes erővé váljon.

- Saját személyét illetően milyen eredményre számít?

- Reálisan nézve várhatóan a harmadik-negyedik legnagyobb százalékértéket kapom az egyéni szavazatok közül. Az LMP országos átlagát meghaladó eredménynek örülnék.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!