Újra kell indítani Magyarországot – Beszélgetés Hernádi Tamással, a JESZ képviselőjelöltjével


2014-04-03 09:30:23  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Újra kell indítani Magyarországot – Beszélgetés Hernádi Tamással, a JESZ képviselőjelöltjével főképe
A 2014. évi országgyűlési választásokon a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) képviselőjelöltjeként indul Hernádi Tamás. A 32 éves fiatalember Pápán született. Elmondása szerint nagyon szereti ezt a várost és itt szeretne megöregedni. Hernádi Tamás neve a sportot kedvelők körében nem ismeretlen, a JESZ országgyűlési képviselőjelöltje nyolc éve irányítja az NB1-es kosárlabda klubot.
Hernádi Tamás bemutatkozásában kiemelte, a JESZ egy új, fiatal politikai nemzedék. Tagjai úgy gondolják, a tisztességes antallizmushoz való visszatérés fontos politikai feladat lehet Magyarországon. A JESZ tagjainak többsége fiatal, s az általuk képviselt frissességet és dinamizmust kívánják alkalmazni a politikai életben is. A rendszerváltás be nem váltott ígérete, a szociális piacgazdaság, az európai jólét megfogalmazott eszménye, s ehhez tér vissza a JESZ – húzta alá a képviselőjelölt.

-A politikai életben személye eddig ismeretlen volt a választópolgárok előtt. Miért érezte fontosnak, hogy egyéni képviselőjelöltként induljon az idei parlamenti választásokon?

-Valóban, a politikától eddig távol álltam. De amikor a JESZ-MDF szövetség megkeresett, úgy gondoltam, ennek az új politikai nemzedéknek a gondolatait meg kell ismertetni a választópolgárokkal.

-Hogyan látja Magyarország jelenlegi helyzetét?

-A JESZ számára iránymutató a keresztény értékrend, a szabadságvágy és a hazaszeretet. Újra kell indítani Magyarországot. És ezzel egy időben a magyar gazdaságot is. A második Orbán-kormány által megkezdett adósságcsökkentő programot a JESZ támogatja, mivel a nagymértékű adósságszolgálat minden fejlődést megfog. A JESZ egyetért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával abban, hogy felül kell vizsgálni a privatizáció egyes elemeit, mert az egykori vásárlók egy része nem tartotta be a szerződésben foglaltakat, sőt kijátszotta azokat. Másrészt több esetben egyéni érdekekből születtek olyan privatizációs szerződések, amelyek nem szolgálják az ország érdekeit, ezzel minden évben több milliárd eurós veszteséget okozva hazánknak, ami a jelen helyzetben elfogadhatatlan.

-Mi az a három/öt legfontosabb pillér, amelyre pártjuk programja épül?

-Az első és talán legfontosabb az, hogy négy év alatt negyven százalékos béremelést, és ezzel együtt európai bért kell kapniuk a magyar állampolgároknak. Fontos továbbá a népesedéspolitika és a családtámogatás. A harmadik jelentős lépés az igazságszolgáltatás azonnali javítása és átreformálása.

-Mindezt hogyan kívánják elérni? Milyen konkrét lépésekre lenne szükség?

-Ma Magyarországon nincs olyan bér, ami itt tartaná az embereket és a fiatalokat. Nemcsak, hogy elmennek hazánkból, hanem komoly feszültség is érezhető a társadalomban. Személy szerint én is érzem, hogy rengeteg gyermekkori barátom külföldön dolgozik, akár nem szakmájának megfelelő pozícióban. Tehát el kell érnünk ezt a negyven százalékos béremelést, hogy itt tudjuk tartani a fiatalokat. A JESZ kutatásai nyomán egy fontos adathoz jutott: Magyarország megtermeli az európai GDP kétharmadát az össznemzeti termékhez viszonyítva, viszont csak az egyharmadát fizeti vissza bérben a választópolgároknak. Tehát jóval többet termel meg az ország, magyarul van fedezet. Ez 2013 tavaszán talán hipotetikusnak is tűnhetett, de ma már Horváth András vállalása után tudjuk, hogy mennyi ÁFA tűnik el az országban és mekkora az a korrupciós csalássorozat, ami nyomán elfolynak a pénzek az országból. Ha a JESZ ennek csak a felét is visszafogja, akkor bőven van fedezet a negyven százalékos béremelésre. Amely egyébként beindítaná a gazdaságot, és talán a fiatalokat is itt tudná tartani Magyarországon.

-Melyek azok a célok és feladatok, amelyeket Pápán és térségében a következő ciklusban meg- kívánnak valósítani?

-Pápán ugyanaz a probléma, mint az ország egészében. Munkahelyhiány. Pápán és a térségben is munkahelyeket kell teremteni, az ipar és a mezőgazdaság területén egyaránt. Itt is meg kell valósítani a negyven százalékos béremelést. Támogatni kell a munkaadókat is. Vissza kell hozni az egzisztencia-hitelt, a START-hitelt és be kell vezetni a munkavállalói résztulajdonosi programot. Az emberekkel történő párbeszédből tudjuk, hogy Pápán az üzemanyagárakkal is foglalkozni kell. Vissza kell szorítani az üzemanyagárakat az országos átlag közelébe, hiszen ezt megérzi a munkaadó és a munkavállaló is.

-Milyen eredményre számít az idei országgyűlési választásokat illetően?

-Nem hiszem, hogy a mérésekre kellene hagyatkozni. Biztos vagyok abban, hogy a JESZ megugorva az öt százalékos küszöböt, bejut a Parlamentbe.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!