Népszerű volt a petőfis Beke Manó Emlékverseny


2014-04-02 21:24:30  | cikk: Babos Petra  | 


Népszerű volt a petőfis Beke Manó Emlékverseny főképe
A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium már tizenkettedik éve szervezi meg a Beke Manó Matematika Emlékversenyt. A megmérettetésen 47 középiskolás diák vett részt a város összes középfokú oktatási intézményéből.
- Somfai Jánosné, a matematika munkaközösség korábbi vezetőjének javaslatára Beke Manóról, Pápa város szülöttjéről nevezték el a matekversenyt. Beke Manó egy nagyon híres matematikus volt, aki a matekoktatás reformálásában élen járt a 19. században. Sok tudományos kutatásban is részt vett.
- A megmérettetésen évfolyamonként 3-3 diák képviselhette a középiskolákat. A verseny nagyon népszerű a diákok körében, hiszen itt lehet számológépet és függvénytáblázatot is használni, amit más versenyen nem - tájékoztatta hírportálunkat Mádlné Csuti Anikó megbízott matematika munkaközösség-vezető.
A tanárnő elmondta még, a versenyen inkább fiúk vannak többségben, talán azért is, mert az ő körükben kedveltebb ez a tantárgy.
A feladatokat az iskola munkaközössége állította össze és ők is javítják majd. A példák évfolyamonként változóak voltak, természetesen könnyebbeket is elrejtettek közöttük a szervezők.
Az értékelés évfolyamonként történik, a legsikeresebb három diák könyvjutalomban részesül. Az eredményhirdetés április 9-én lesz az iskolában.

Képek:


Beke Manó (Pápa, 1862. április 24. – 1946. június 27.) matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Eredeti családneve Beck. Beke József hídépítő mérnök bátyja. Tanulmányait Pápán kezdte. A budapesti tudomány egyetemen 1883-ban matematika-fizikaszakos tanári oklevelet szerzett. 1884-ben doktorátust tett. A matematika tanára lett a budapesti V. ker. állami Főreáliskolában, majd a budapesti tudományegyetem tanára (1900 – 1922). A Tanácsköztársaság alatti magatartása miatt elmozdították állásából, megfosztották akadémiai levelező tagságától, majd 1922-ben nyugdíjazták. 1945 után visszanyerte akadémiai levelező tagságát. Matematikai, tanügyi, pedagógiai és természettudományi értekezéseket és tankönyveket írt. A nők közép- és felsőfokú tanulmányainak egyik előharcosa volt.
(Forrás: Wikipédia)
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!