Systema szeminárium Andrej Karafa vezetésével


2014-04-02 15:15:18  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Systema szeminárium Andrej Karafa vezetésével főképe
A Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület meghívására az egyik legismertebb cseh systema instruktor, az RMA systema vezetője, Andrej Karafa háromnapos orosz harcművészeti tréninget tartott a Pápai Küzdősport Centrumban. A foglalkozásokon a 20 fős társaság a systema alapjaival ismerkedhetett meg. A pápai egyesületnek nem ez volt az első ehhez hasonló kezdeményezése, korábban Milos Malic is hasznos napokat töltött el városunkban. A systema eredete a X. századig nyúlik vissza, szó szerinti jelentése rendszer, ami egy összefoglaló elnevezés. Ez a mozgásforma magába foglalja a sztyeppén élő népek harcmodorát és a kozákok harci képzéseit, amire hatást gyakorolt az orosz ember gondolkodása is. A systema egy igen hatékony harci rendszer, ami az emberi test működésére, biomechanikájára épül, ezért szokták sallangoktól mentes harci rendszernek is nevezni, amelyet az évszázadok során az ütközetekben eltanult mozdulatokkal, taktikai elemekkel is gyarapítottak. Célja az ember egységének megteremtése, kívül és belül is. A rendszer fontos elvei a helyes légzés, a középpontból való mozgás és a folyamatosság. A testnek egészségesnek, minden fölösleges feszültségtől mentesnek, erősnek, rugalmasnak és mozgékonynak kell lennie. A tudatnak nyugodtnak, valamint érzelmektől (például: harag, idegesség, félelem, önsajnálat, büszkeség) mentesnek kell lennie. A harci készség terén pedig a pontos és erőteljes mozdulatok uralkodnak, amelyek azonnaliak és egyszerűek, spontánok, szinte észrevehetetlenek és változatosak. Ilyen mozdulatok jellemzik az igazi tudást. Pintér Péter, a pápai iskola vezetője örömét fejezte ki, hogy a szakember elfogadta meghívásukat, mint mondta minden egyes találkozás nagyon hasznos a tanulni és fejlődni vágyó résztvevők számára.
- A mostani a hetedik alkalom, hogy részt vehetünk Andrej Karafa szemináriumán. Andrej egy nagyon magasan képzett oktató, aki emberileg és szakmailag is igazolja azokat az elvárásokat, amiket vártunk tőle. A három nap témája a systema alapjai voltak, amik a légzéstechnikák, a helyes lazaság megteremtése, gimnasztikai módszerek és a középponttal végzett munkák és alkalmazásai. Úgy gondolom, hogy mindenki számára hasznos volt ez a három nap, és a közeljövőben hasonló színvonalon folytathatjuk a systema rendszerrel való ismerkedést. Andrej Karafával április 19-én fogunk legközelebb találkozni Budapesten egy szemináriumon, valamint április végén Csehországban tervezzük vele a találkozást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!