Megkapták a fejlesztési támogatásról szóló okleveleket


2014-04-01 17:06:04  | cikk: mo  | 


Megkapták a fejlesztési támogatásról szóló okleveleket főképe
Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, országgyűlési képviselő a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulási Tanácsának mai ülése előtt adta át az adósságkonszolidációban részt nem vett települések polgármesterei számára az önkormányzatok fejlesztési támogatásáról szóló okleveleket. A kormánymegbízott elmondta, mint ismeretes az állam az 5000 fő alatti települések teljes adósságállományát átvállalta, így az adósságcsapdából kiszabadult önkormányzatok a hiteltörlesztésre szánt pénzből más feladatokra csoportosíthatták át ezeket az összegeket. A jól gazdálkodó, az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztési célú támogatásra pályázhattak, mely pályázatok elbírálása megtörtént. A 100 fő alatti lélekszámú települések 1,5 millió forint, a 100-300 fő közötti települések 2 millió 950 ezer forint, a 301-500 fő közöttiek 6,5 millió forint, az 501-1000 fő közötti teleülések 10 millió forint, míg az 1000 fő feletti települések 20 millió forint fejlesztési támogatást kaphattak. Dr. Kovács Zoltán elmondta, a pápai járásban 39 önkormányzat kapta meg a kormányzati támogatást. A programon elhangzott az is, a kormány február eleji döntése nyomán az állam 50 milliárd forintban részesíti az adósságkonszolidációból kimaradt, vagyis jól gazdálkodó önkormányzatokat.
A fejlesztési pénzeket egyebek mellett a település belterületén lévő út, híd vagy járda, valamint vízrendezési és csapadékelvezetési rendszerek építésére, felújítására, településrendezési terv készítésére, egyes önkormányzati épületek fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére kérhetik az önkormányzatok. Ezek nagyobb része olyan beruházásokra, fejlesztésekre is felhasználható, amelyek érintik a helyi igazgatást, az óvodai nevelést, a kulturális tevékenységet, a szociális és egészségügyi feladatellátást.

A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulási Tanácsának ülése előtt a polgármesterek részletes beszámolót hallgattak meg a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő fejlesztési programjáról. Dr. Vörös Ibolya beszélt a rehabilitációs team kialakításáról, a szakmai továbbképzésekről, a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Közép-dunántúli régióban” című pályázatról, melynek megvalósítása folyamatban van, s melynek keretében nemcsak az egykori ápolási osztály helyén megépítendő új létesítmény jön létre, de lehetőség nyílik medikai eszközök, berendezések beszerzésére és informatikai fejlesztésre is. A kórház főigazgatója beszámolt a tavalyi évben elnyert nagyszabású pályázatról, mely az intézmény egyes osztályainak széttagoltságát hivatott segíteni. A struktúraváltást támogató fejlesztésre közel 1,5 milliárd forintot nyert el a kórház. Dr. Vörös Ibolya tájékoztatott, a kiviteli tervek elkészítése folyamatban van, a bontási munkálatokat várhatóan ősszel kezdik meg. A pályázat nyomán 970 négyzetméteren újul meg a kórház épületegyüttese, az ellátás hatékonysága és színvonala nő, míg a fenntartási költségek csökkennek – hangzott el a beszámolóban. A főigazgató kiemelte, a projektben mintegy 438 millió forint fordítható a műszerpark megújítására, így a közeljövőben összesen 174 eszközt kívánnak beszerezni. A beruházás a belgyógyászatot, a patológiát, a radiológiát, a gasztroenterológiát és az egynapos szemészeti műtőt érinti. Dr. Vörös Ibolya hozzátette, a nagyszabású projekt kivitelezési munkái a következő másfél évben kellemetlenségeket okozhatnak, melyek miatt a betegek megértésére és türelmére lesz szükség.  

A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulási Tanácsának ülésén a tagok tárgyaltak – egyebek mellett – a társulás 2013. évi költségvetésének módosításáról, a belső ellenőrzési feladatainak ellátásról szóló jelentésről és a szociális alapszolgáltatások 2014. évi önköltségének megállapításáról.
Az ülést követően szó esett a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusra vonatkozó agrár- és vidékfejlesztési támogatások lehetőségeiről.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!