Iskolavár az evangélikus iskolában


2014-03-29 17:24:53  | cikk: mo  | 


Iskolavár az evangélikus iskolában főképe
A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola utolsó Iskolavár programjára gyűltek össze a leendő elsősök és szüleik ma délelőtt. A húsvét jegyében zajló kézműves foglalkozás már a negyedik alkalom, melyen a szülők és a gyerekek egyaránt megismerkedhettek az iskola profiljával, a pedagógiai alapelvekkel és az intézmény kínálta lehetőségekkel. Minden Iskolavár foglalkozás bemutatott egy szeletet az iskola mindennapi életéből, szó esett a szakkörökről, volt sportfoglalkozás, angol nyelvi játékok és a néptánc is.

Szücs Gábor érdeklődésünkre elmondta, egy első osztályt kívánnak indítani a következő tanévben. Az iskolaigazgató ennek kapcsán hozzátette, bár indulásuk óta egyre növekedett a tanulói létszám az intézményben, mégis az evangélikus iskola maradt a legkisebb létszámú oktatási intézmény a városban. Ez az alacsonyabb létszám meghatározza a nevelési elveket is, hiszen vallják: egy gyermekközösség ideális létszáma körülbelül 200 főre tehető. E keretek között tud igazán keresztény közösségként funkcionálni. Nagy örömükre a felújítás óta mindezt segíti, előmozdítja az épület egységessége is – fogalmazott az igazgató.
Szücs Gábor kiemelte azt is, a keresztény értékekre nevelés akkor hatásos, ha kiegészíti, erősíti az otthonról hozott értékeket. Fontosnak tartják az egyház hagyományaihoz kötődő tevékenységek gyakorlását: a hétkezdő áhítatok, a templomi és iskolai istentiszteletek, az étkezésekhez és a tanuláshoz kötődő imádságok, valamint a köszönési forma elsajátítását. Az igazgató ez utóbbi kapcsán azt hangsúlyozta, nevelési elveikben kiemelt helyen szerepel az „Erős vár a mi Istenünk” köszönési forma megtanítása, amely rendkívül jó hatással van a mindennapos köszönéskultúra fejlesztésére.

A programon megtudtuk, az induló osztály tanítói Teke Ágota és Rókáné Varga Mónika lesznek. A leendő elsősöket a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában általános tantervű osztály várja: a kicsik második osztálytól tanulják az angol nyelvet, mely tanórákon felső tagozatban emelt óraszámban (heti négy tanóra) vesznek részt. A gyerekek a mindennapos testnevelés keretében úszás- és néptáncoktatásban részesülnek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!