Ízelítő Pápa több évszázados történelmének irodalmából


2014-03-27 14:10:50  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Ízelítő Pápa több évszázados történelmének irodalmából főképe
Városunk 800 éves évfordulójához kapcsolódóan a pápai kötődésű írók, költők rendkívül gazdag életművéből változatos és színvonalas irodalmi délutánt állított össze a Pápai Jókai Kör Irodalmi Önképzőköre. A rendezvénynek a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárának olvasóterme adott otthont szerda délután.
– A mostani alkalmunkon a 16. századtól eljutunk egészen a mai napig. Természetesen erősen meg kellett válogatnunk a műsorba beválasztott műveket, ugyanis Pápa nagyon gazdag irodalmi hagyományokkal büszkélkedhet – nyilatkozta hírportálunknak Bódi Lászlóné, az Irodalmi Önképzőkör vezetője, a műsor összeállítója. Kérdésünkre elárulta, a próbák során alakult ki a végleges program, amelyet persze a kör tagjai is véleményezhettek. Bódi Lászlóné hozzáfűzte, már számos irodalmi rendezvényt szerveztek a pápai kötődésű írókról, költőkről, és mindig igyekeznek a népszerű művek mellett kevésbé ismert, igazi kuriózumnak számító költeményeket is felvonultatni a műsorban. Ezáltal rendszeresen megidézik többek között Jókai Mór, Petőfi Sándor, Rab Zsuzsa, Nagy László, Kőrös Endre vagy éppen Sztárai Mihály gondolatait.
– Önképzőkörünk méltó emléket állít a település irodalmi múltjának, Pápa irodalmi hagyományainak. Bemutatja írók és költők ragaszkodását, kötődését a városunkhoz – fogalmazott köszöntőjében a Bódi Lászlóné. – Jó érzés olyan nagy múltú városban élni, ahol a kövek, az épületek, a hagyományok a régmúlt történelemről, híres emberekről mesélnek minduntalan. A szülőföld szeretete múltunk szeretetével nőhet, így kötelességünk, hogy a gazdag örökséget ápoljuk, tudatunkba véssük – hangsúlyozta. Megjegyezte, ezúttal szeretnék irodalmi hagyományaink bővített tárházát bemutatni: van, akiket csak néhány mondat ismertetővel, míg másokat egy kicsit bővebben, azonban a hatalmas alapanyagnak köszönhetően korántsem törekedhetnek a teljességre.
A műsort a Jókai Kör Irodalmi Önképzőkörének tíz tagja prezentálta a szép számú közönségnek. Zeneművekkel közreműködött a Bartók Béla Zeneiskola három növendéke, felkészítőjük Kozmicsné Tomor Ibolya volt.

A Pápai Jókai Kör a költészet napján tartja a következő rendezvényét, melynek keretében bemutatják két tagjuk, Puskásné Tófeji Valéria és Csukárdi Tibor könyvét.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!