Számos beruházás indulhat el a közeljövőben - Ülésezett Pápa Város Képviselőtestülete


2014-03-27 10:52:41  | cikk: mo  | 


Számos beruházás indulhat el a közeljövőben - Ülésezett Pápa Város Képviselőtestülete főképe
Ülésezett ma reggel Pápa Város Képviselőtestülete, melynek keretében a képviselők – egyebek mellett – díjazták a 2013. év sportolóit, határoztak az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról, beszámolót hallgattak meg a Családok Átmeneti Otthona 2013. évi működéséről és döntöttek az idei évben induló beruházásokról.

Az előző években megszokottaktól eltérően ezúttal nem szakáganként díjazták a kiemelkedő teljesítményt elért sportolókat, hanem a díjazottakról egy ötfős szakembergárda döntött. A képviselőtestületi ülésen elhangzott, az év sportolónője Vörös Seron lett, aki a judo országos bajnokságban második helyet ért el. Az év sportolójaként díjazták Nagy Gergelyt, aki az atlétika szakágban, kalapácsvetésben a felnőtt téli országos bajnokságban és az országos felnőtt bajnokságban negyedik, az országos utánpótlás bajnokságban pedig második helyezést ért el. Az év csapata a Motax Concordia Pápa KC kosárlabda együttese lett, amely a 2012-2013-as országos bajnokságban, az NBII nyugati csoportjában bajnok lett. Az év edzője címet Kis Károly, a PSE Atlétika Szakosztályának edzője nyerte el.

A testület döntött az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról. A Városgondnokság Házkezelősége minden évben jelentős összeget fordít az önkormányzati lakások karbantartására, javítására, és ezen felül a képviselőtestület lakóház felújításra a költségvetésben külön előirányzatot biztosít. A megüresedő lakások sok esetben felújításra szorulnak, és több esetben mutatkozott olyan igény, hogy a bérlő - önköltségén - a lakást felújítaná. A mai napon elfogadott jogszabály-módosítás az önkormányzati lakások pályázat útján történő bérbeadásának szabályait egészíti ki. Áldozó Tamás polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a rendeletmódosítástól azt várják, hogy ezen feltételek mellett több önkormányzati bérlakás meg fog újulni. A képvisleőtestület a rendeletmódosítást 13 igen szavazat mellett elfogadta.

A képviselőtestület egyhangúlag megszavazta a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona 2013. évi tevékenységéről szóló beszámolót is. Pápa Város Önkormányzata 2011-ben kötött ellátási szerződést a baptista gyülekezettel, mely szerint az intézmény 14 férőhelyet biztosít a pápai lakhelyű családok számára. A Családok Átmeneti Otthona az otthon nélkül maradt, vagy erőszaktól szenvedő várandós, gyermekes szülőnek hivatott ellátást és otthont biztosítani. A beszámolóból kiderült, 2013-ban az anyaotthon 36 családot látott el, ebből 13 pápai. Az ellátottak 50 százalékban a gyermekek számára elégtelen lakhatási körülmények, 38 százalékban hajléktalanság, 12 százalékban pedig családon belüli bántalmazás miatt kerültek az intézménybe. A polgármester a beszámoló kapcsán kijelentette, az ellátás problémamentesen működik. Áldozó Tamás a sajtótájékoztató keretében kívánt erőt és kitartást a baptista gyülekezet
új imaházának felépítéséhez.

Törvényességi felhívásról is tárgyalt a testület, melynek értelmében a hulladékkezelésről szóló jogszabályoknak megfelelően a helyi rendeletben szereplő fogalmakat pontosítani kell. A polgármester hozzátette, a hulladékkezelés működésében ez nem okoz fennakadást.

A testület döntött arról is, hogy miután az Esterházy-kastély rekonstrukciójára vonatkozó pályázathoz az önkormányzat önerő-támogatást vehet igénybe, így a költségvetésében erre a célra elkülönített saját forrást más célra használja fel. A kedvező pénzügyi folyamatoknak köszönhetően számos, a költségvetési rendeletben nem szereplő fejlesztés valósul meg a városban, köztük csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítása, közlekedési csomópont átépítése, gyalogosforgalmi létesítmények – járdák, buszmegállók, gyalogátkelőhelyek – kialakítása, de szerepel a tervek között a döbröntei sífelvonó elbontása, a Külső Várkert rendezése (tó, vízellátás, sétány), a lakótelepek bejáratánál útbaigazító táblák elhelyezése, a tapolcafői orvosi rendelő felújítása és az öreghegyi kilátó kialakítása, melyet a Hagyomány Hegyén kívánnak megépíteni. Áldozó Tamás megjegyezte, ez utóbbi kapcsán számítanak a helyi gazdasági társaságok partnerségére. A fejlesztési célok között szerepelnek még tervezési feladatok is: a Deák Ferenc utca, a Kékfestő Múzeum rekonstrukciójának tervezése, körforgalom tervezése a Szent István út-Téglagyári út csomópontban és a Meggyes köz út- és csapadékvíz-elvezetésének megtervezése – számolt be a testületi ülésen hozott döntésekről Áldozó Tamás.

A polgármester tájékoztatott arról is, zárt ülésen határoztak arról, hogy az Új Lombard Sport Kft. a számára megállapított éves támogatási keretet saját működési igényeinek megfelelően használhatja fel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!