Nyílt napok a Vízműnél: A szennyvíz útját követhetik nyomon az érdeklődők


2014-03-26 11:49:43  | cikk: mo  | 


 Nyílt napok a Vízműnél: A szennyvíz útját követhetik nyomon az érdeklődők főképe
A víz világnapja kapcsán szervezett nyílt napoknak köszönhetően több százan látogatták meg a Vízmű Zrt. munkaterületeit, köztük a szennyvíztisztító telepet. A bejelentkező csoportok szakember vezetésével ismerhetik meg a telepre érkező szennyvíz tisztításának és bevizsgálásának munkafázisait. Ma délelőtt egy lovászpatonai óvodáscsoport érkezett a szennyvíztisztító telepre. A gyerekek a laboratóriumi munkafolyamatokat is figyelemmel kísérték. A Vízmű munkatársai beavatták a kicsiket a mikrobiológiai, az ivóvíz és a szennyvíz laboratórium munkájába. A laboránsok interaktív és játékos módon ismertették az ovisokkal a munkafolyamatokat, sőt voltak olyan tevékenységek, amelyeket a gyerekek is kipróbálhattak: így többek között a pipettázást és a mikroszkópos vizsgálatokat is.

A laboratóriumok megtekintése után a csatornahálózaton beérkező szennyvíz útját követték nyomon a látogatók. A Vízmű szakembere elmesélte gyerekeknek, milyen módon érkezik be a háztartásokból elfolyó szennyvíz, milyen tisztítási fázisokon megy keresztül és hogyan távozik a tiszta, szennyeződésektől mentes víz a telepről, miként kerül vissza a természetbe.

Szili Ágnes, a Vízmű laboratórium vezetője érdeklődésünkre elmondta, a csatornahálózaton befolyó szennyvíz elsőként egy ún. durvarácson megy keresztül, majd a homokfogóba kerül, ahol ismét mechanikai szűrés történik. A szűrések után a szennyvíz három ülepítő medencében folytatja útját, az ülepítő, a levegőztető, majd az utóülepítő medencében. Utóbbi két medencében már mikrobiológiai szűrés történik – tudtuk meg a laborvezetőtől. Szili Ágnes elmondta azt is, a telepre történő beérkezéstől számított két napon belül olyan tiszta vizet engednek a befogadó árokba – amely aztán a mezőlaki Sédbe és a Marcalba továbbítja a vizet –, hogy az már az élőlények számára is megfelelő közeget bíztosít. A laboratórium vezető elmondta, az ülepítő medencékben felfogott iszapot centrifugálják, és az így kapott anyagot a komposztálási eljárást követően a mezőgazdaságban használják fel.

Szili Ágnes megjegyezte azt is, a Vízmű telephelyei továbbra is nyitva állnak az érdeklődők előtt. Előzetes bejelentkezéssel bárki végigkövetheti a munkafolyamatokat.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!