Kristályvíz a csapból - Látogatás a tapolcafői vízbázison


2014-03-20 19:45:22  | cikk: mo  | 


Kristályvíz a csapból - Látogatás a tapolcafői vízbázison főképe
Többhetes programsorozat keretében népszerűsíti a csapvízfogyasztást és mutatja be pápai karsztvíz-lelőhelyeit, a víztisztítás folyamatát és a szolgáltatás működését a Pápai Víz-és Csatornamű Zrt. A víz világnapja kapcsán szervezett rendezvénysorozat keretében nyílt napokat is tartanak a tapolcafői vízbázis, a víztorony és a szennyvíztisztító telep területén. A Vízmű Zrt. munkaterületeire eddig is sokan voltak kíváncsiak, felnőtt- és gyermekcsoportok nyerhettek bepillantást a munkafolyamatokba. Ma délben a vaszari általános iskolások tekintették meg a tapolcafői vízlelőhelyet.

Tapolcafőn 1898-ban keletkezett az első vízbázis, az egykori Templom-tótól nem messze. A forrásfoglalás épülete ma is áll. A hálózatot aztán szépen lassan kiépítették, a bővizű Tapolca-forrás kiválóan ellátta a térség lakóit ivóvízzel. 1968-ban azonban – a nyirádi bauxitbánya megnyitásával – eltűntek a karsztrétegek, a felszíni vízlelőhelyek megszűntek, így gyorsan meg kellett oldani a vízhiányt. A szakemberek ekkor kénytelenek voltak mélyebbre ásni. A bányászat megszűnésével lassan visszatért a víz, így ma már a forráskürtőkből újra kristálytiszta víz jön a felszínre – tudtuk meg Szili Ágnestől, a Vízmű Zrt. laboratórium vezetőjétől.
S hogy a kristálytiszta jelző valóban nem túlzás, maguk a látogatók is megtapasztalhatták, hiszen a tapolcafői vízbázison arra is lehetőségük nyílt, hogy megkóstolják az ásványokban gazdag vizet.
Szili Ágnes a látogatás alkalmával elmondta, a pápai csapvíz kiváló, ásványvíz minőségű, mely tele van jótékony ásványi anyagokkal, egyebek mellett kalciummal és magnéziummal. A laborvezető kiemelte azt is, a pápai karsztvíznek nagyon alacsony a nátrium-tartalma, ezért a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedők is bátran fogyaszthatják.

A vízbázis teljes területét bejárhatták a látogatók, megtekinthették a feltörő forrásokat, a kutakat és az UV-berendezést. Ez utóbbit a víz mikrobiológiai tisztására, fertőtlenítésére használja a vállalat. A szakember hozzátette, a pápai vizet nem nagyon kell tisztítani, csupán a mikrobiológiai szennyeződések eltávolítását végzik az Ultra Viola-fénnyel működő berendezéssel, amely azért előnyös, mert így sokkal kevesebb klór kerül az ivóvízbe. Az UV-berendezést 2009. március 22-óta használja a pápai szolgáltató.

A terület megtekintése közben számos izgalmas részlet elhangzott a forrásokkal, a kutakkal és a pápai csapvízzel kapcsolatban. Ilyen információ volt például a tapolcafői források vízhozamára vonatkozó adat, mely szerint a napi vízhozam közel 40 ezer köbméter vizet takar. Ebből télen napi 7000, nyáron 10-11 ezer köbmétert használ el a Vízmű Zrt. területéhez tartozó 14 település lakossága. Érdekes tény az is, hogy naponta közel 20-30 ezer köbméter víz folyik el a Tapolca-mederben. Szili Ágnes megjegyezte, európai uniós pályázat nyomán lehetőségük nyílik a fel nem használt, kiváló minőségű vizet eljuttatni öt olyan településre, hol eddig nem volt kiemelkedően jó a víz minősége.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!