Kevesebb só, kevesebb cukor, több helyi alapanyag - Szakmai napot tartottak a Mintamenza Programról


2014-03-19 19:07:01  | cikk: mo  | 


Kevesebb só, kevesebb cukor, több helyi alapanyag - Szakmai napot tartottak a Mintamenza Programról főképe
A közétkeztetés reformját célozza meg a Mintamenza Program, melynek kapcsán ma délután tartott szakmai napot a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a Pápai Járási Hivatal épületében. A rendezvényen a szakemberek ismertették a Békés megyében elindított program részleteit, tájékoztatást adtak a közétkeztetés helyzetéről, a felmérések eredményeiről és beszámoltak a projekthez csatlakozott intézmények konyháinak tapasztalatairól.

Dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos kiemelte, a 2009-ben az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet közreműködésével végzett felmérés is alátámasztotta, szükség van a közétkeztetés reformjára. Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás. A felnőttkori szokásokat a gyermekkori hatások és minták határozzák meg. Az ekkor megszerzett ismeretek a későbbi egészségmagatartást, azon belül az étkezési kultúrát jelentősen meghatározzák. Ezért különösen fontos a nevelő hatású, az otthoni, esetlegesen nem megfelelő táplálkozási szokásokat is ellensúlyozó, az életkori szükségleteket kielégítő közétkeztetés.

A szakmai napon kiderült, a program része, hogy a közétkeztetésben is minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások termékei. A projekt kidolgozói fontosnak tartják, hogy a bio-élelmiszerek egyre növekvő arányban jelenjenek meg a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben. A helyben megtermelt nyersanyagok teljesen kiszoríthatnák az ételek elkészítéséhez használt ún. kényelmi termékeket. Az „igazi” nyersanyagok előkészítése élő munkát igényel, így ez a közmunka-programban résztvevők számára is új foglalkoztatási területet jelenthet.

A Mintamenza Programhoz Veszprém megyéből hat intézmény csatlakozott, a pápai térségből Nyárádon alkalmazzák a projekt módszereit. Ódor Lászlóné, a Mintamenza Program megyei koordinátora elmondta, a nyárádi önkormányzat konyhája tavaly májusban csatlakozott a projekthez. Ódor Lászlóné hozzátette, az első helyzetértékelésen túl vannak, amely segíti a konyha további fejlődését. Az önkormányzat helyi kiskertprogrammal támogatja a települési élelmezés reformját, hiszen a helyben termelt gyümölcsöket, zöldségeket, növényeket saját konyhájukon alapanyagként használják fel.
A megyei koordinátortól megtudtuk azt is, a programban résztvevők igyekeznek friss alapanyagokat felhasználni a korábban használt konzervekkel, mirelit termékekkel vagy egyéb pótlóanyagokkal ellentétben. A rendezvényen kiderült az is, a gyerekeknek ízlik a Mintamenza Programban résztvevő konyhák által előállított étel, hiszen a felmérések alapján sokkal kevesebb a tányérokon hagyott maradék.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!