Petőfi Sándor: Ki vagyok én? – Bemutatta új színdarabját a Szó és Kép Színpad


2014-03-16 17:48:56  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Petőfi Sándor: Ki vagyok én? – Bemutatta új színdarabját a Szó és Kép Színpad főképe
A Szó és Kép Színpad által bemutatott, Petőfi Sándor: Ki vagyok én? című verses, táncos, zenés előadás zárta az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett változatos városi ünnepi programokat.
A pápai társulat korábban Gondűző borocska címmel már összeállított egy, a szakma és a közönség köreiben is nagy elismerésnek örvendő Petőfi-színdarabot. A Csukárdi Sándor által vezetett Szó és Kép Színpad ezúttal is tisztelettel, ugyanakkor kellő közvetlenséggel nyúlt az egyik legnagyobb magyar költő életművéhez, így pedig a kulturális értékek közvetítésén túl minőségi színházi szórakoztatás jellemzi a bő háromnegyedórás játékidőt.
Az életrajzi elemekkel is megerősített, érzelmekben gazdag előadás népszerű, illetve kevésbé ismert Petőfi-versek egész sorát vonultatja fel, miközben némelyiket egészen ötletes módon kiemeli a saját kontextusából, ezáltal más értelmezést biztosítva számára. A kreatív színpadi megoldásokkal felvértezett színdarabban az erőteljes mondanivalót és a szomorúbb pillanatokat remekül ellensúlyozzák a tréfás komédiázások, a borozói vidám jelenetek, valamint a feszes cselekménybe jó érzékkel beleillesztett táncos betétek. Egy báb formájában Csokonai Vitéz Mihály is feltűnik a színen, ami tovább fokozza az amúgy is felettébb sokszínű képet.
A Petőfi Sándor: Ki vagyok én? méltó emléket állít a legendás poétának, a közönség tagjait pedig érzelemdús színházi élményben részesíti. Az előadást Csukárdi Sándor rendezte, akit egyúttal a címszerepben is láthatunk. További szereplők: Rózsás Hajnalka, Vida Anna, Hujber András és Nagy Szabolcs. Csokonai Vitéz Mihály bábját Sarkadi Nagy László készítette.

Csukárdi Sándor hírportálunknak elmondta, míg az előző Petőfi-előadásuk inkább monodráma volt, a mostaniban már több szereplő kelti életre a cselekményt. Megjegyezte, a Petőfi Sándor: Ki vagyok én? esetében az volt a céljuk, hogy a korábbihoz képest egy úgymond színpadiasabb, drámaibb színdarab szülessen. Az előadásban egy konkrét időszakot dolgoztak fel, mégpedig Petőfi 1843 és 1844 környéki életét, amikor már elismert költőként tartották számon, viszont a háttérben családi problémák nehezítették a helyzetét.

A Petőfi Sándor: Ki vagyok én? című előadást legközelebb április 12-én, a Jókai Mór Városi Könyvtárban láthatja a közönség, ekkor Rózsás Hajnalka szerepét Balogh Adrienn játssza majd.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!