Szalmakokárda és huszárcsákó – 48-as játszóház a Kékfestőben


2014-03-16 10:37:24  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Szalmakokárda és huszárcsákó – 48-as játszóház a Kékfestőben főképe
48-as játszóházba várták a kisgyermekes családokat tegnap az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség után. A programnak a Kékfestő Múzeum adott otthont, ahol a foglalkoztató szoba és a gyönyörű szőtteseket bemutató kiállításnak helyet adó terem zsúfolásig telt érdeklődőkkel. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett programban a Kékfestő Múzeum munkatársai és a Pápai Huszár Egyesület tagjai közreműködtek. Bognárné Novák Ilonától, a JMSZK művelődésszervezőjétől megtudtuk, a gyermekek a Bakonyalja Népművészeti Egyesület tagjának segítségével szalmából font kokárdát készíthettek, emellett papír huszárló, huszárcsákó, nemzeti színű zászló, a kislányoknak pedig párta készült az asztaloknál. A múzeum munkatársai segítségével kékfestő mintákat nyomhattak az apróságok, a mesesarokban pedig a magyar történelem jeles eseményeihez, köztük a  48-as forradalom korához kapcsolódó meséket, mondákat hallgathattak, amihez aztán rajzokat készíthettek, színezhettek.
A Pápai Huszár Egyesület különleges bemutatóval készült a programra, a forradalom korának katonai viseletét és fegyvereit mutatták be, az érdeklődők pedig magukra ölthették az egyenruhákat, hogy aztán ebben fényképezkedjenek. Nagy Zoltán, a Pápai Huszár Egyesület hagyományőrző őrmestere elmondta, 48-as sorgyalogsági ruhákat hoztak, ebből a magyar és az osztrák egyenruhát is meg tudják mutatni, bemutattak 48-as honvédruházatot és nemzetőri viseletet is. A korabeli időkből való fegyverek közül a lovassági szabját, a gyalogsági szuronyos puskát, a tiszti kovácspisztolyt és a Damjanich szabját vehették kezükbe az érdeklődő gyerekek és felnőttek.
Ifjabb Magyar Gusztáv a Pápai 7-es honvéd huszárezred hagyományőrzője, gyönyörű huszárruhában feszített, szépen pödört bajusszal. Mint mondta, egyenruhája a 48-as időkből való: huszárnadrággal, dolmánnyal, zsinórövvel, mentével és csákóval. Fegyverként 1824 mintájú huszár szabját vett  magához legénységi bőrbojttal, a fegyver alatt pedig a tarsoly lógott, ami a huszárok apró személyes tárgyainak - így például  a pipa, pipadohány és a bajuszfésű – elhelyezésére szolgált.
-Ez egy hadiöltözet, a forradalmat követő szabadságharcban ilyen egyenruhában indultak csatába a huszárok, emellett pedig tábori öltözetük és díszöltözetük is lehetett.
A játszóházban nagy volt az érdeklődés a gyermekek szüleik és a foglalkozást vezetők segítségével lelkesen készítették a kokárdákat, papírcsákókat, sorra húzták magukra az egyenruhákat és vették kezükbe a fegyvereket.
-Az 1848-as forradalom és szabadságharcot ünnepeljük ma – válaszolt kérdésünkre Horváth Tifani, aki épp egy sorgyalogsági egyenruhát öltött magára tábori sapkával, amihez a hagyományőrző huszárok gyutacsos puskát adtak a kezébe. A kislány arról mesélt, tetszenek neki a bemutatott egyenruhák, és a kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!