Nemzet született – A '48-as forradalom és szabadságharcra emlékezett a Kormányváltás


2014-03-14 17:57:18  | cikk: mo  | 


Nemzet született – A '48-as forradalom és szabadságharcra emlékezett a Kormányváltás főképe
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából gyűltek össze a Kormányváltás helyi szervezeteinek vezetői és szimpatizánsai az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szobornál. Az emlékünnepségen részt vett Gőgös Zoltán, a Kormányváltás országgyűlési képviselőjelöltje, Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke, Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke és Fapál Ferenc, az Együtt-PM választókerületi elnöke.

Petőfi összeköt bennünket – hangzott el a rendezvényen. Kerecsényi Zoltán az ünnepségen beszélt az 1848-as pápai eseményekről, a város korabeli életéről, s mindehhez a 166 esztendővel ezelőtti napokról a beszámoló pápai Historia Domust hívta segítségül. A DK helyi elnöke beszédében úgy fogalmazott Petőfi, az egykori pápai diák és társai ma is példaadók számunkra, hiszen mertek cselekedni a demokráciáért, népuralomért és érdekegyeztetésért.
- Kötelességünk a ma élő nemzedék és az utánunk jövő generációk számára megismertetni példás életüket, küzdelmüket, és emlékműveiket méltóképpen fenntartani. Helye van itt, ezen a helyen, Pápa Fő terén, a volt úri-kastély előtt Petőfi szobrának és Jókai emlékművének. A városunkat építő-szépítő, gyarapító Esterházyak emléke mellett - a 215 esztendővel ezelőtt, éppen március 15-én, 1799-ben elhunyt Esterházy Károly püspök bronzba öntött alakja mellett - e két neves ifjú, egykori pápai diák - Petőfi és Jókai - minden itt élőnek és ide távolról érkezőnek hirdetik pápaiságunk felemelő eszmei értékeit – fogalmazott beszédében Kerecsényi Zoltán.

A rendezvényen Grőber Attila is szólt a megjelentekhez. Az MSZP helyi elnöke arról beszélt, hogy 1848 tavaszán sikerült egymásra találnia az országot felemelni akaró eszméknek és sikerült egymásba kapaszkodnia a nemzetet magasba emelni akaró embereknek. Elmondta, a szabad polgári államot akaró magyar reformerek, a nemzeti liberálisok nem voltak egységesek: sokfélék és sokszínűek voltak. De egy dologban egyetértettek: nem lehet tovább folytatni az olyan politikát, amely a népet, a nemzetet kizárja saját sorsának irányításából.
- És cselekedtek. Néhány óra leforgása alatt évtizedeket lépett előre az ország. Március 15-e. Nemcsak forradalom volt. Hanem ünnep. A szabadság ünnepe. És ezen a napont történt még valami, ami egyszerre volt látható és láthatatlan. Egyszerre érzékelhető és csak a szívvel felfogható. Ésszerű és misztikus. Ez a valami csupán két szó. Nemzet született. A mi nemzetünk – hangzott az emlékbeszéd, majd Grőber Attila felidézte a nemzeti ifjak követeléseit, mely gondolataikkal – megítélése szerint – példát mutattak a jövő generációi számára. Az MSZP helyi szervezetének vezetője kiemelte azt is, a '48-as forradalom és szabadságharc gondolatai megkerülhetetlenek. Nekünk ebben kötelességünk és felelősségünk van – tette hozzá a politikus.

Az emlékünnepségen Gőgös Zoltán azt hangsúlyozta, a ma délutáni programot nem azért szervezték, hogy a várossal szembeni ellenállásukat fejezzék ki. Azért tartottak ünnepséget, hogy saját gondolataikat el tudják juttatni a város polgáraihoz. A képviselőjelölt nehezményezte, hogy 25 év alatt egyetlen ellenzéki politikus sem mondott emlékbeszédet március 15-én Pápán. A képviselőjelölt megjegyezte, részt fognak venni a holnapi városi ünnepségen, és gratulálni fognak a kitüntetetteknek, azonban gondolataikat csak így oszthatják meg a lakossággal.
Gőgös Zoltán arra hívta fel a figyelmet, ma Magyarországon „manipulált játszma” zajlik, aminek véget kell vetni. A Kormányváltás egy nyolcpontos, megvalósítható programmal állt elő a választási kampány finisében – tette hozzá a képviselőjelölt.
- Mi azt akarjuk, hogy egy éven belül ne legyen Magyarországon éhező gyermek. Azt akarjuk, hogy mindenki legalább 100 ezer forintot vihessen haza, független attól, hogy hol, milyen beosztásban dolgozik. Azt akarjuk, hogy a kisnyugdíjas 65 év felett egyszeri 24 ezer forintos kiegészítést kapjon, hogy ki tudja fizetni a gyógyszereit. Azt akarjuk, hogy ingyenes legyen a bölcsőde hazánkban. Azt akarjuk, hogy csökkenjen az élelmiszerek ára. Konkrét, valós ajánlatunk van – fogalmazott Gőgös Zoltán, majd megjegyezte, a kormányváltás kizárólag azon múlik, hogy sikerül-e felébreszteni az országot.
Az emlékünnepség végén a Kormányváltás képviselői elhelyezték a kegyelet virágait a Petőfi-szobor lábánál, majd az emlékezők mécsesgyújtással tisztelegtek a forradalom eszméi előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!