Huszárok testközelben – Hagyományőrző bemutató a Szivárvány ovisoknak


2014-03-13 11:35:05  | cikk: mo  | 


Huszárok testközelben – Hagyományőrző bemutató a Szivárvány ovisoknak főképe
Eltátott szájak, csodálkozó tekintetek követték a huszárok bevonulását a Pápai Városi Óvodák Szivárvány Óvodájában ma délelőtt. Közelgő nemzeti ünnepünk kapcsán a napokban több nevelési intézményben emlékeznek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, nemzeti jelképeinkről. Így történt ez a Szivárvány Óvodában is, ahol az óvodapedagógusok minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az évfordulón, március 15-éhez közeledve a nemzeti ünnepre hangolják a gyerekeket, és a kicsik ízelítőt kapjanak a huszárhagyományokból, a magyar történelem e jelentős időszakáról, mindezt természetesen életkori sajátosságaik figyelembe vételével, az ő nyelvükön, játékos formában. Az ünnepre hangolódás már a hét elején elkezdődött, hiszen az ovisok kézműves foglalkozások keretében huszárcsákót, kardot, pártát és kokárdát készítettek, így megfelelően ünnepi hangulatban fogadhatták a mai napra érkező huszárokat.

A Pápai Huszáregyesület hagyományőrzői nagy örömmel tettek eleget a kérésnek, mindig szívesen tartanak előadást, bemutatót legyen szó akár gyermekekről, akár felnőttekről. A hagyományápolást zászlajára tűző egyesület fontos célként határozta meg a felnövekvő generációk hazaszeretetre, hagyományőrzésre nevelését, hogy a fiatalok minél szélesebb köre ismerje meg a huszárság hagyományait, múltját és a magyar történelem jelentős eseményeit. Ezek adtak motivációt ahhoz is, hogy a magyar katonai hagyományokat ápoló civil szervezet tagjai nagy lelkesedéssel tartsanak bemutatót a város oktató-nevelő intézményeiben, így ma a Szivárvány Óvodában.
A bemutató keretében a kicsik találkozhattak a huszárokkal, megismerhették a pápai 7. Honvéd Huszárezred egyenruháját, felszerelését, fegyvereit és a huszárélet hétköznapjainak jellemzőit. A gyerekek igazán élvezték a történelmi bemutatót. Kézbe foghatták a kardot és a zászlót, felpróbálhatták a huszárcsákót, és még a korabeli tánclépésekkel is megismerkedhettek. A foglalkozás utáni élménybeszámolókból kiderült, a különleges ismeretátadási módszer nyomán az ovisok sok mindent megjegeztek a magyar hagyományokkal, múltunkkal és nemzeti jelképeinkkel kapcsolatban.
A mai alkalomra a legfőbb társukat is elhozták a huszárok, mégpedig a lovakat. Óriási élményt jelentett a gyerekek számára, amikor a hagyományőrző lovasok bemutatták a lovak jármódjait és még egy csatajelenetet imitáltak az ovisok örömére. A program végén a gyerekek együtt meneteltek a nagyra becsült huszárokkal és közösen énekelték a szabadságharc jól ismert indulóit.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!