„A béke és a szabadság nem a természet ajándéka, ezekért küzdeni is kell” – Pápán járt a köztársasági elnök


2014-03-12 20:10:50  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


„A béke és a szabadság nem a természet ajándéka, ezekért küzdeni is kell” – Pápán járt a köztársasági elnök főképe
Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából ma délután városunkba látogatott Áder János köztársasági elnök. A legfőbb közjogi méltóságot katonai tiszteletadással fogadták a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren, majd zárt ajtók mögötti tárgyalás után megtekintette a repteret, a Nehéz Légiszállító Ezred egyik C-17-es teherszállító repülőgépét és a repülésirányító tornyot, végül részt vett az ünnepi állománygyűlésen is.
– Hazánk 15 esztendővel ezelőtt ezen a napon csatlakozott a világ legerősebb védelmi szövetségéhez, a NATO-hoz. Történelmi távlatból nézve bármilyen közel is van még hozzánk ez a nap, biztosak lehetünk abban, hogy csatlakozásunk az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez új fejezetet nyitott a szabad Magyarország történetében. Közelmúltunk olyan súlyú döntése volt ez, ami csak az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkkal mérhető össze. Hiszen a NATO- és EU-tagságunkkal egy új, és valóban 21. századi fejezetet nyitottunk Magyarország történetében – fogalmazott Áder János a bázisrepülőtér csapat-művelődési otthonában tartott állománygyűlésen.
A NATO- és EU-csatlakozás előzményeként felidézte: 25 évvel ezelőtt a magyarok közösen, szabad akaratukból hozták a világ tudtára, hogy szabadságban, demokráciában akarnak élni. Mint mondta, mindez nem volt kockázatmentes, azt azonban biztosan tudtuk, ez az egyetlen út, amely ismét európai jövőt biztosíthat – a nyugati civilizációból a második világháború után erőszakkal kiszakított – hazánknak, valamint egész Közép-Európának. Áder János rámutatott, a mostani évforduló nemcsak katonai vagy védelempolitikai, hanem társadalmi jelentőségű is. Mint mondta, államfőként, a magyar honvédség főparancsnokaként, valamint családapaként mindennél fontosabbnak tartja szerettei és hazája biztonságát, a békés élet lehetőségét.
– A történelem megtanította nekünk, hogy a béke törékeny dolog, éppoly könnyen sebezhető, mint maga az ember. Ennél nem kell sem jobb, sem méltóbb, sem erkölcsösebb ok arra, hogy a világ legerősebb szövetségével védelmezzük meg magunkat bármilyen fenyegetéssel szemben. Aki a békét védi, az az életet védelmezi. Mi, magyarok pedig – szövetségeseinkhez hasonlóan – a békés fejlődés, az élet oldalán állunk. A szabadság oldalán, a kölcsönös tisztelet oldalán, az együttműködés és az egymásért viselt közös felelősség oldalán – hangsúlyozta beszédében a köztársasági elnök, majd hozzáfűzte, a békéért meghozott legnagyobb áldozatok is elenyészőek a háborúk okozta károkhoz képest. Kiemelte: a béke és a szabadság nem a természet ajándéka, ezekért az értékekért minden nap meg kell küzdenünk.
Az államfő elmondta azt is, hogy a NATO vezetőivel való találkozásai során mindig egyértelmű elismerés fogadta, mindezt pedig a magyar katonák vívtak ki a helytállásukkal. Áder János államfői és főparancsnoki elismerését fejezte ki a honvédeknek a teljesítményükért, majd köszönetet mondott az ország szövetségeseinek is.
Beszédét követően a köztársasági elnök emlékérmet adományozott Magyarország és a NATO érdekében huzamos időn át kifejtett szolgálataiért Benda László ezredesnek, dr. Demkó Attila kormánytisztviselőnek, dr. Hegedűs András Zoltán alezredesnek, Nagy László törzszászlósnak, Suszter Attila alezredesnek, Szarvas László nyugállományú ezredesnek, valamint Szűcs József ezredesnek. Az ünnepség emlékére plakettet kapott Áder Jánostól az MH Pápa Bázisrepülőtér személyi állománya, a Nehéz Légiszállító Ezred állománya, illetve a NATO Támogató Ügynökség Légiszállítást Kezelő Programiroda. Az ünnepi állománygyűlésen részt vett többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes és Fucsku Sándor vezérőrnagy.

Az MH Pápa Bázisrepülőtérről való távozása után Áder János dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester társaságában megtekintette a megújuló Esterházy-kastélyt, a Nagytemplomot és a Fő teret, végül pedig ellátogatott a Városházára is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!