Ismét sikeresen szerepeltek a bartókosok


2014-03-07 23:15:53  | cikk: Babos Petra  | 


Ismét sikeresen szerepeltek a bartókosok főképe
A Bartók Béla Zeneiskola kürt-és cselló tanszakos növendékei a közelmúltban eredményesen szerepeltek a szombathelyi Sistrum Regionális Verseny és a Balaton körüli megyék VI. vonós találkozójának megmérettetésén. A részletekről Hetyei József és Mészáros Sándorné felkészítő tanárok számoltak be.
- A Sistrum versenyen Hetyei Péter, Polauf Gergő és Székely Sámuel arany fokozatot kaptak, legnagyobb örömünkre. Zongorán Németh-Vékes Erzsébet működött közre. A megmérettetésen az egész Dunántúl legjobb kürtös növendékei vettek részt, összesen harmincöten. A szombathelyiek minden hangszerre kiírják a versenyt, idén a kürtösök és a csellisták versenyeztek a közelmúltban - mondta az igazgató.
- A kürt egy nagyon szép hangszer, de nem könnyű megtanulni, ugyanis a legkisebb a fúvókája, alaposan kell fújni ahhoz, hogy eltaláljuk a megfelelő hangot. A növendékek szépen szerepeltek a versenyen, ügyesek voltak, sokat készültek, elégedett vagyok velük. A megmérettetésre két darabot kellett vinniük, főként barokk dallamokat - tette hozzá a tanár.
Polauf Gergő nagyon szereti a kürtöt, izgalmasnak tartja. Szerinte nagyon nehéz, mert sok billentyű van rajta. Gergő naponta 1-1,5 órát gyakorol.
Székely Sámuel szerint nehéz volt a verseny, nagyon izgult is az erős mezőnyben. A fiatal fiú sokat készült.
Hetyei Péter édesapja biztatásra kezdett el kürtön játszani, amit nagyon szeret. Apukája sokat segít neki, tanítja otthon is.
Nemrégiben tartották Siófokon a Balaton körüli megyék VI. vonós találkozóját is, melyen két csellista képviselte városunkat. Mészáros Sándorné elmondta, a versenyen 11 város növendékei vettek részt. A megmérettetésre etűdöt is kellett vinni egy szabadon választott darab mellett. Ezen Udvardy Kata Borbála és Steiner Péter III. helyezést értek el. Mind a ketten sokat készültek, nagyon izgultak, de ügyesek voltak. Ez egy jó lehetőség volt nekik a vizsgadrukk legyőzésére.
Steiner Péter szerint a cselló nem nehéz hangszer, szeret rajta játszani. Péter sajnálta, hogy csak harmadik lett, reméli, jövőre jobb helyezést tud majd elérni.
Udvardy Kata elmondta, az édesapja csellózik, ezért kezdte el ő is két évvel ezelőtt. Kata Haydn: Menüett-jét játszotta, melyet sokat gyakorolt minden nap.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!