Rendkívül eredményes a Fáy András Lakótelepi Óvoda migráns projektje


2014-03-07 19:55:22  | cikk: mo  | fotó: Fáy András Lakótelep  | 


Rendkívül eredményes a Fáy András Lakótelepi Óvoda migráns projektje főképe
A Pápai Városi Óvodák Fáy András Lakótelepi Tagóvodájának a migráns gyermekek beilleszkedését és nevelését segítő első projektje 2010-2011-ben zajlott. Az intézmény 2012-ben ismét sikeresen pályázott európai uniós forrásra, így folytathatta megkezdett projektjét. A „Migráns hátterű tanulók nevelésének és oktatásának segítése” című pályázat megvalósításához több mint 31 millió forint támogatást nyert el az óvoda, mely projekt idén szeptemberben zárul.
A projekt segíti a SAC/C-17 NATO program kapcsán a Fáy András Lakótelepi Tagóvodába külföldről érkező, nem magyar állampolgárságú, nem magyar ajkú gyermekek integrált nevelésének továbbfejlesztését, a magyar nyelv és kultúra átadását, a pályázatban résztvevő pedagógusok képzését, valamint a témához kapcsolódó hazai és nemzetközi tapasztalatok, eredmények megismerését, illetve széleskörű megvitatását.

A pályázat keretében három alkalommal tartottak előadást és tanácsadást a szülőknek – köztük a külföldieknek – gyermeküket érintő egészségügyi, pszichológiai témákban. A legutóbbi alkalmon Simonné Zachár Anna pszicho-pedagógus hasznos tanácsokkal látta el a hallgatóságot a gyermeknevelés legkülönfélébb kérdéseiben. A szakember a szülői szerep nehézségeit, szépségeit foglalta össze. Beszélt a kisgyermekkori szükségletekről, a fejlődés jellemzőiről, többek között a gyermekek érzelemvezéreltségét, énközpontúságát emelte ki, és hangsúlyozta a biztonságérzetük kialakításának fontosságát. A különbségekre rámutatva párhuzamot vont a gyermekek otthoni családi közössége és az óvodai kortárs közösség hatásai, visszatükröződései között. Simonné Zachár Anna gyakorlati példákat hozott fel az önállóság, a szabálytudat alakítására, valamint a dac és a konfliktus kezelésére. Rávilágított a szerető elfogadás, valamint a pozitív minták és megerősítések jelentőségére.
Morvai Marianna arról számolt be, az előadás – mely beszélgetéssé, párbeszéddé alakult – rendkívül népszerű volt a szülők körében. A külföldiek nagy számban jelentek meg a programon, s annak végén igazán hasznosnak ítélték az elhangzottakat. A tagóvodavezető elmondta, az előadás utáni tapasztalatokat összegezve kiderült, a külföldi szülők – nemzetük oktatási-nevelési rendszerében – jellemzően nem találkoztak hasonló színvonalú tanácsadó-programmal.

Morvai Marianna tájékoztatott arról is, számos programot és rendezvényt valósítottak meg a migráns projekt keretében, de több kiadványt is készítettek. Ilyen – egyebek mellett – az óvodai ismertető, a kétnyelvű mesekönyv, a jeles napokat feltáró színes brossúra, vagy a környezeti vonatkozású módszertani és a matematikai fejlesztő kiadvány. Mindemellett jó gyakorlatot vásároltak a Csángó Magyar Oktatási Szövetségtől a magyar mint idegen nyelv tekintetében, az óvodapedagógusok számos képzésen vettek részt és készülnek a nagyszabású zárókonferenciára, augusztusban – tette hozzá Morvai Marianna.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!