Diáksiker: Bemutatták a Fátyol című filmet


2014-03-06 15:35:03  | cikk: mo  | 


Diáksiker: Bemutatták a Fátyol című filmet főképe
Népes közönség előtt, a közelmúltban mutatták be a Petőfi Moziban azt a diákalkotást, amelyet két fiatal, a refis Varga Vajk Vilmos és a türrös Iványi Dávid készített csaknem 40 középiskolás diák közreműködésével. A két fiatalembernek a médiaórán kapott feladat adta az ötletet, hogy vigyék filmre gondolataikat, hiszen a filmkészítés rendkívül izgalmas és szórakoztató dolog – vallják a fiatalok. Így láttak neki a forgatásokhoz, s készült el első, majd második rövidfilmjük, a Lavina, melyért az Ökumenikus Diákfilmszemlén különdíjat kaptak.

Vajk és Dávid nem állt meg a megálmodott úton, csaknem 9 hónap alatt elkészítették harmadik alkotásukat, a Fátyol című filmet, melyben a város összes középiskolájából, mintegy 40 diák működött közre, ki-ki a maga módján. A bemutató előtt a film kapcsán elhangzott, az alkotást még Jancsó Miklós is látta, aki elismeréssel szólt a fiúk munkájáról.

A film főszerepére a türrös Pásztor Boglárkát és az Acsády Ignác Szakképző Iskolában végzett Kulcsik Richárdot kérték fel az alkotók, ezenkívül sokat segített az összeállításban és a megvalósításban Németh Ervin drámatanár, Cserneczky Attila mozgóképtanár, a Pápa Városi Televízió, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája, valamint az egyik belvárosi étterem.

- Nagyon jó érzés képre vinni gondolatainkat, mi azt szeretnénk, ha a filmnek, amit készítünk, mondanivalója lenne. Nem a nagyközönségnek szánjuk alkotásainkat, a cél az, hogy akinek tetszik, befogadja a mondanivalót. A Fátyol tulajdonképpen arra a problémára fókuszál, hogy az életben mindenki számára vannak nehezen kezelhető időszakok. És egy-egy ilyen rosszabb periódusban nehezen tudunk megküzdeni a problémáinkkal, az érzéseinkkel: a világot szürkének, üresnek és negatívnak látjuk. A Fátyol egyfajta szimbólum, ezen keresztül látjuk a világot. Ez az érzelmi töltetünk, ami miatt másként látunk dolgokat, pedig a világ állandó, nem rosszabb vagy jobb. Ez csak a pillanatnyi érzelmeinken, lelki állapotunkon múlik – foglalta össze a motivációt és a film üzenetét Varga Vajk Vilmos rendező.

A rendezőasszisztens, Iványi Dávid azt hangsúlyozta, az alkotás valójában egy szerelmi csalódás történetét meséli el, de a lényeg azon van, hogy a csalódott lány miként éli meg a helyzetet, hogyan dolgozza fel a veszteséget, milyen lelki folyamatok zajlanak le benne. Iványi Dávid kiemelte azt is, a forgatások rendkívül jó hangulatban teltek, s a munka végére egy igazén összetartó, jó csapat alakult ki.

A fiatalok nem fogytak ki az ötletekből, nyáron újabb filmet forgatnak. Ezúttal Molière Tartuffe című darabját dolgozzák fel modern kori köntösbe bújtatva.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!