Ötleteket gyűjtenek a térségi településfejlesztéshez


2014-03-05 18:58:57  | cikk: mo  | 


Ötleteket gyűjtenek a térségi településfejlesztéshez főképe
A Veszprém Megyei Önkormányzat - jogszabályi kötelezettségeinek eleget téve - a 2014-2020 közötti európai uniós programozási időszakra történő felkészülés részeként elkészítette megyei területfejlesztési programját, mely megfogalmazza azt a település- és területfejlesztési stratégiát, melynek segítségével a megye egyes térségei meghatározzák fejlesztési céljaikat.
A pápai kistérség településeinek polgármesterei, társadalmi szervezetei, nagyobb gazdasági társaságai részére január közepén már tartottak egy tanácskozást a területfejlesztés kereteiről, s most újra összeültek az érintettek, hogy ötleteiket, fejlesztési terveiket, javaslataikat megvitassák. A korábbi programon elhangzott, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a 2014-2020 közötti időszakban a Veszprém megyére jutó forrás 21,5 milliárd forint, ezen túl pedig 17 milliárdos várostérségi keret is rendelkezésre áll, amiből 3 milliárd 69 millió forint jut a pápai kistérségre.
A projektötleteket összegyűjtését már egy éve megkezdték, de a tényleges munka tavaly decemberben indulhatott el. A fórumsorozat célja az, hogy a most megnyílt 7 éves uniós időszakban minél hatékonyabban tudják lehívni a forrásokat a megye önkormányzatai. A mai tanácskozáson részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, megyei kormánymegbízott, dr. Imre László megyei főjegyző, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, valamint Székely Nóra és Mészáros Géza területi koordinátorok.

A tanácskozáson dr. Kovács Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a területfejlesztési program egy alulról építkező rendszer, a kistérségek települési polgármesterei, képviselőtestületei megfogalmazzák fejlesztési céljaikat, a szakemberek pedig meghatározzák Veszprém megye területfejlesztésének kitörési pontjait, erősségeit, és azt, miben vannak gyengeségeink.
- Egy ilyen tanácskozás azért fontos, mert a jövőt építjük vele. Mindenki a maga településének szeretné a legjobbat, de lehetnek érdekellentétek, amelyeket fel kell oldani. Reményeink szerint, ezek a tervek olyan egységes egészet alkotnak a pápai járás területén, amely fontos része lesz majd a megyei területfejlesztési tervnek – fogalmazott a képviselő.

A rendezvényen elhangzott, a pápai kistérségben számos projektjavaslat gyűlt össze mind Pápa városa, mind a kistelepülések részéről. A tanácskozás legfőbb célja az volt, hogy a projektötletek összegzésével, megvitatásával olyan terveket fogalmazzanak meg, amelyek megvalósítására elegendő a kistérségben felhasználható keretösszeg.

Dr. Áldozó Tamás a pápai fejlesztési célokról szólt. Ebben az időszakban a város igyekszik a következő hét évre vonatkozóan fejlesztési terveit összefoglalni, s ezeket az elképzeléseket az egyes operatív programokhoz kapcsolni – jelentette ki a polgármester. Valamennyi tervezett fejlesztés nem valósulhat meg a Területi Operatív Program pályázatai nyomán, hiszen a pápai kistérségre jutó keretbe nem fér bele minden elképzelés. Éppen ezért a TOP csak az egyik forrása lesz a követező hét év fejlesztésének – fogalmazott a városvezető.
- Ezeket a fejlesztéseket a teljesség igényével igyekeztünk megfogalmazni. A városrehabilitáció minkét irányának fejlesztését megcéloztuk. Egyrészt a belvárosrehabilitáció folytatását, másrészt a szociális városrehabilitációt, vagyis a funkcióját vesztett városrészek rehabilitációját tervezzük, például a dohánygyár épületében kialakítandó kulturális központ ezt a célt szolgálja – emelte ki Áldozó Tamás.

A programon dr. Imre László azt hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy a kistelepülések részéről projektötletek érkezzenek, még ha a rendelkezésre álló források korlátozottak is, hiszen a megyei önkormányzatnak érdekérvényesítő szerepe van abban, hogy a megyei fejlesztéseket a különböző ágazati források tekintetében is bemutassa.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!