Gáty Zoltán ének-zene tanárról neveztek el egy tantermet a Refiben


2014-03-04 18:53:06  | cikk: Babos Petra  | 


Gáty Zoltán ének-zene tanárról neveztek el egy tantermet a Refiben főképe
Ma délelőtt tartották a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának ének-zene termének névadó ünnepségét, amit az intézmény egykori diákjáról, valamint tanítójáról, Gáty Zoltánról nevezték el. Az ünnepélyen részt vett Gáty Zoltán unokája, s az ő családja, valamint dédunokája, ükunokái és Kerpel Péter tanár is.
Gáty Zoltán 1856 márciusában született Ajkán. Középiskolai tanulmányait Pápán, a nagymúltú Pápai Református Kollégiumban végezte, majd magyar-természetrajz szakos tanárnak készült, de barátai tanácsára abbahagyta tanulmányait és beiratkozott a Zeneakadémiára, ahol zeneszerzőnek tanult. Diplomáját Erkel Ferenc írta alá, vizsgadarabját a budapesti Vigadóban adták elő. Pályája nagyon sikeresen kezdődött, zeneiskolát alapított, hangversenyeket szervezett. A budapesti teológián is tanított, majd Pápára költözött családjával. 1904-ben megszervezte Pápán a városi zeneiskolát, amely 1926-ig állt fenn, és városi zenekart is alapított, mellyel tevékenyen részt vett a város zenei életében. Műveinek nagy része itt született Pápán. Tanári pályája során mindvégig meghatározó személyisége volt Pápa város zenei életének. Nagyon szeretett a városban élni és tanítani is. A diákokat a zeneművészet szeretetére nevelte. A 19. század kulturális életének meghatározó alakja, a Jókai Kör egyik alapítója. Műveinek digitalizálásával, rendszerezésével jelenleg Horváth Adrián, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának jelenlegi énektanára foglalkozik.
Az ünnepélyen Gránásiné Bácsi Tünde iskolaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kerpel Péter, a Gáty Alapítvány Kuratóriumának tagja szólt a megjelentekhez, aki az avatóünnepély kapcsán érdeklődésünkre elmondta, a város 800 éves jubileumához kötődően októberben egy koncertet szerveznének, hiszen van Pápának egy saját zeneszerzője, kiváló művekkel, s ezt feltétlen meg kell ismertetni mindenkivel.
- A díszterem melletti ének-zene terem Gáty Zoltán nevét kapta egy kis emlékfallal, családi képekkel, kottarészletekkel csinosítva. Az ajtó mellett egy mellkép látható, valamint az életrajza és a Gáty Alapítvány alapító okiratának kivonata is olvasható. Reméljük, ezzel is sikerül megismertetnünk a diákok körében a nagyhírű zeneszerzőt.
Az avatóünnepségen Gáty- verssel Kerpel Fanni, 12. B osztályos tanuló, Gáty Zoltán ükunokája, valamint Gáty Zoltán műveinek előadásában Szabó Tamás és Nagy Tibor hegedűművészek és Kaufmann Zsófia zongorán működött közre.
A program végén megkoszorúzták a tanterem előtti falon lévő Gáty-képet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!