Képregényrajzoló a Kortárs-Társas Irodalmi Találkozásokon


2014-03-02 16:20:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Képregényrajzoló a Kortárs-Társas Irodalmi Találkozásokon főképe
Lakatos István író, képregényrajzoló és illusztrátor volt a Kortárs-Társas Irodalmi Találkozások című rendezvénysorozat legutóbbi vendége. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előadótermében lezajlott beszélgetést ezúttal a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programhoz kapcsolódóan szervezték meg szombaton délután.
Lakatos István képregényeinek, illusztrációinak köszönhetően vált ismertté, többek között 2010-ben kiérdemelte az év legjobb képregényrajzolójának járó Alfabéta-díjat. A fiatal szerző véleménye szerint Magyarországon a képregényrajzolás inkább csupán egyfajta hobbi, amihez kellő elhivatottságra és elegendő szabadidőre van szükség. Mint mondta, hazánkban a képregénynek közel sincs akkora kultúrája, mint például a világ más részein. – Annakidején a képregényt nálunk elsősorban irodalmi adaptációkra használták, ez maradt meg az emberekben, így talán a mai napig alacsonyabb rendű dologként gondolnak rá – fogalmazott a grafikus. Kiemelte, az általános vélekedéssel szemben a képregények nem egyenlők a szuperhősös történetekkel.
A Kortárs-Társas aktuális vendége elárulta, szereti precízen kidolgozni a rajzait. – Egy képregénynél nem feltétel, hogy jól kidolgozott legyen a rajz, hiszen ez egy folyamatos, több elemből álló dolog. Ezzel szemben az illusztrációknak, grafikáknak önállóan is meg kell állniuk. Valójában ilyen szempontból én nagyon hasonló illusztrációkat és képregénypaneleket készítek – fűzte hozzá.
Az irodalmi találkozón Grőber Csilla, a Türr István Gimnázium magyartanára beszélgetett Lakatos Istvánnal, akitől megtudtuk, számára spontán jönnek a különféle ötletek és témák, amiket aztán rögtön feljegyez egy füzetbe. Jelenleg egy ifjúsági regényen dolgozik, de a későbbiekben szeretne ismét képregényt készíteni. A kötetlen beszélgetésen szóba került még egyebek mellett Lakatos István sokrétű alkotói tevékenysége, annak jellemzői, illetve a Dobozváros című 2011-es regénye, melyet az Év Gyermekkönyve-díjjal jutalmaztak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!