A Gyulai Lovagok vitték el az I. Pápai Böjtelő fődíját


2014-03-01 23:30:12  | cikk: HuHa  | 


A Gyulai Lovagok vitték el az I. Pápai Böjtelő fődíját főképe
A vártnál is nagyobb érdeklődés mellett zajlott az I. Pápai Böjtelő böllérverseny, mely a sertéshús fogyasztását kívánta népszerűsíteni és a hagyományos disznótorok és disznótoros ételek világát feleleveníteni. A megmérettetésen hat böllércsapat vett részt, a Pápai Hús 1913 Kft. két csapatot is indított, a termelésben dolgozók mellett a kereskedők is kést és hurkatöltőt ragadtak, a hazai mezőnyt erősítette a Böllér Kft. csapata, a vendégeket pedig a kaposvári Kométa - Somogyi Betyárok néven –, a szigetközből érkezett Darnó Hús és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületével közösen induló Gyulahús képviselte. A csapatok két-két hasított félsertésből dolgoztak: hurkákat, kolbászokat és pecsenyét készítettek a versenykiírás szerint, de minden csapat készült valami különlegességgel is. A munka már 8 óra után nem sokkal – rögtön az „indító” elfogyasztása után - megkezdődött, a fedett piac területén darabolták, osztályozták, szeletelték a különböző sertésrészeket a böllérek, majd kezdődött a kolbásznak, hurkának való húsok darálása, ízesítése keverése és bélbe töltése, mindemellett pedig különféle fűszerezéssel készítették elő a pecsenyének valókat. Késő délelőtt már ínycsiklandó illatokat vitt a kora tavaszi szellő a piactér környékre, egyre több érdeklődőt csalogatva a verseny helyszínére. A Szigetközből érkezett Darnó Hús vidám csapata hagyományos ízesítésű ételeket készített, a kötelezők mellett pedig húslevessel, hagyományos szigetközi toros káposztával és pácolt, marinírozott tarjával is kínáltak a megéhezőket. Kanyóné Princes Gyöngyi, a cég ügyvezetője úgy fogalmazott, nagyon örültek, hogy meghívást kaptak a pápai böllérversenyre, több hasonló rendezvényen is részt vettek már és néhány helyről elismeréssel térhettek haza. A pápai rendezvényt remek hangulatúnak találták és elégedettek voltak a reggeltől tartó érdeklődéssel. Ugyancsak a házias ízek mellett tette le voksát a Gyulahús csapata, bár ők is készítettek különlegességeket. Valasinovszky Zoltántól, a csapat vezetőjétől megtudtuk, a kolbászairól híres gyulai húsipari cég ide is remekelni jött, gyulai módra készült gyulai kolbászt sütöttek, hurkákat és sültet készítettek, ők sem hagyták ki a toros káposztát a repertoárból, de töltött szűzpecsenyével és cigánykával is meglepték a vendégeket.
-A régi időkben, amikor a májat még nem fogyasztották, a cigányoknak adták oda. Aztán rájöttek, hogy ezt kiválóan fel lehet használni és a nyers májat kolbászhússal keverve, fűszerezve, hájba bugyolálva sütötték ki. Ez a cigányka, ami egy nagyon finom disznótoros étel – mesélte el a felénk kevésbé ismert különlegességről.
A kaposvári húsipari vállalat csapata olaszos ízeket is hozott a versenyre, hiszen a Kométa részben olasz tulajdonban van és a mediterrán ízvilágot is be kívánta mutatni a cég. A pecsenyék között sütöttek oldalast és karajt is, amit sóval, borssal, hagymával, fokhagymával és köménnyel ízesítettek, a magyaros hurka és kolbász mellett pedig olasz göngyölt császárhúst – porkettát – és olaszos hurkát, kolbászt is készítettek. Oláh László, a csapat kapitánya úgy fogalmazott, sajnos nem érnek rá a többi csapat által készített ételek feltérképezésére, hiszen feszített tempóban kell dolgozniuk, de ismerik egymást, jó kapcsolatban vannak és bár a szakmai titkokat megtartják maguknak, egy ilyen rendezvény mindig ad lehetőséget egy kis tanulásra, tapasztalatcserére. Hasonlóan vélekedtek a Pápai Hús 1913 Kft. böllérei is. A termelésben dolgozók mellett a kereskedők is beálltak a versenybe, ahogy Kápku László nevetve mondta, a kereskedők most megmutatják, hogy kiválóan el tudják végezni a hentesek munkáját és kíváncsiak arra, hogy a hentesek is ugyanilyen jók lennének-e a kereskedelmi feladatok ellátásában. Csapatuk kétféle kolbászt is sütött, a hagyományos magyar ízesítésű sütőkolbász mellett különleges bajor kolbásszal is meglepték az érdeklődőket, ám a titkos receptjét ez utóbbinak nem árulták el. A pápai húsipari cég másik csapata is kitett magáért, háromféle kolbászt és hurkát is készítettek, ezen kívül pedig töltött karaj is került a pultjukra.
-A véres és májas hurka mellett egy népi recept alapján készült kukoricakásás hurkát is megkóstoltatunk az érdeklődőkkel - mesélte Tarró Kálmán hozzátéve, a kolbászok is különböző ízesítéssel kerülnek a vendégek és a zsűri elé, de a pontos fűszerezésről nem árult el részleteket.
A böllérverseny „kakukktojása” a pápai Böllér Kft. volt, hiszen ők nem a húsipari termékek gyártásában jeleskednek, hanem a finom ételek készítéséhez szükséges fűszerek készítésében vannak otthon, de a hasonló rendezvényeken való részvétel tőlük sem idegen. Pethő Zoltán arról mesélt hírportálunknak, a résztvevő csapatok mind üzletfelek is számukra és ezen a rendezvényen is ők biztosították az alapfűszereket. A hagyományos ízesítésű disznótoros ételek sorát ők hagymás sült vérrel egészítették ki még a reggeli órákban, és annak is nagy sikere volt.
-Itt a helyszínen keverjük össze a különböző fűszereket, amivel ízesítjük a húsokat, kóstolgatjuk, igazítunk a fűszerezésen szükség esetén, éppúgy, mint az otthoni disznóöléseken – mondta, hozzátéve, nagyon örül, hogy ekkora érdeklődés van a böllérverseny iránt, sokan most ismerkednek meg cégükkel és nagyon sokan érdeklődnek az ételek készítése iránt is.
Az első kész disznótoros ételek dél előtt nem sokkal kerültek ki a csapatok kezei alól, ekkorra már hosszú sorokban kígyóztak a vendégek a kóstolójegyet árusító faházak előtt és a versenyzők standjainál. És bár folyamatosan sültek a kolbászok, hurkák és pecsenyék, a csapatok bizony alig győzték kiszolgálni az éhes vendégeket, a finomságokra váró sokadalmat, a rendezvény végére pedig a háromezer adag étel szinte mind elfogyott.
De nemcsak a Böjtelőre kilátogatók voltak kíváncsiak a készülő ételekre, a szakmát képviselőt zsűri is folyamatosan figyelte a munkálatokat. Opóczky István Venesz József-díjas mesterszakács, Opóczky Sándor mesterszakács és Rádi Róbert kabinetvezető reggeltől nézte, miként darabolják, mivel ízesítik és hogyan készítik a disznótorost a csapatok és az értékelésnél sem csak az elkészült ételek íze alapján döntöttek.
-Fantasztikus volt ez a verseny, nagyon felkészült, profi csapatokkal volt dolgunk és az eredmények egy-két ponton múltak csak, hiszen szoros volt a mezőny. Reggel figyeltük a féldisznó szakszerű szétszedését, csontozását, néztük a csapatok megjelenését, a kis kiállításokat, amivel bemutatkoztak a közönségnek. A legfontosabb szempontok között szerepelt, hogy miként töltötték meg az árut, milyen belet használtak, milyen technikát alkalmaztak és nagyon fontos volt természetesen, hogy milyen ízeket hoztak össze – sorolta az értékelési szempontokat Opóczky István. A zsűri elnöke hozzátette, egy kis hibája volt az elkészült ételeknek, hogy a hurkákat, kolbászokat nem tudták roppanós, pörzsölt bőrűre sütni, hiszen ehhez sem technika, sem idő nem adódott ezúttal. A neves szakember azt is elmondta, örül, hogy részt vehetett ezen a rendezvényen és a folytatáshoz sok sikert kívánt a szervezőknek és versenyzőknek.
A zsűri mellett a vendégek is elégedettségüknek adtak hangot, annak ellenére, hogy a készülő finomságokra néha hosszasan kellett várniuk. Csajbók Márta, a szomszédos Celldömölkről érkezett baráti társaságával, mint mondta, a rendezvény elnyerte tetszésüket és nagyon finom ételeket kóstoltak. A disznótorok hangulata és ízvilága ismerős számára, hiszen falusi lányként nőtt fel és rendszeresen tartottak otthon is disznótorokat. A vaszari Veszprémi Zsolt családjával érkezett a Pápai Böjtelőre, éppen jóízűen falatozott apósával az ízletes hurkákból, amikor a véleményét kérdeztük. A böllérversenyen kínált disznótoros ételek nekik is ízlettek és jó ötletnek tartották a rendezvényt.
A nagy lakomához Greznár Zoltán és zenekara biztosította a „jó ebédhez szól a nótát”, kora délutántól színpadi produkciók színesítették a programot a Pápai Nyugdíjas Egyesület, a Musical Stúdió, a Sindő népzenekar és a Vadvirág néptáncegyüttes közreműködésével, a verseny hivatalos eredményhirdetését pedig négy óra előtt tartották. A versenyző csapatokat és a szép számú érdeklődőt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte, megköszönve a böllércsapatoknak, hogy vállalták a megmérettetést és igazi disznótoros lakomát varázsoltak a pápaiak és a más településekről érkezők számára. A közönségdíjat a Böllér Kft. csapata vehette át, az Opóczky mesterszakács testvérpár különdíja a Pápai Hús termelőkből álló csapatához került, a legvidámabb csapatnak járó serleget pedig a Darnó Hús kapta. A legízletesebb hurka készítőjeként a Pápai Hús kereskedőkből álló csapatát hirdették ki, a legfinomabb kolbászt a Pápai Hús termelői csapata készítette, a legjobb pecsenyét pedig a Somogyi Betyárok sütötték a zsűri döntése alapján. Az I. Pápai Böjtelő Böllérverseny fődíját a Gyulahús érdemelte ki kiváló disznótorosaival.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!