Változatos programok a Munkácsy-napon


2014-02-28 10:29:22  | cikk: mo  | 


Változatos programok a Munkácsy-napon főképe
Kiállítás, rajzverseny, koszorúzás és közös festés – így ünnepelte névadója születésének 170. évfordulóját a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola ma délelőtt. A Munkácsy-nap régi hagyománya az intézménynek. Az iskola fontosnak tartja, hogy sokrétű tevékenységgel és programmal hívja fel a diákok figyelmét a 19. század legjelentősebb magyar festőművészére, Munkácsy Mihályra.

A program annak a különleges kiállításnak a megnyitójával kezdődött, amely emlékeztet a hosszú évekig működött rajztagozatra és egyben méltó módon tiszteleg a kisgalériában szervezett, immár 60 művészeti tárlat előtt. A 23 alkotó műveiből összeállt kiállítást Tóth Kálmán, az intézmény egykori pedagógusa, a kisgaléria megálmodója nyitotta meg. Tóth Kálmán elmondta, a rajztagozat tiszteletére szervezett tárlat emlékeztet annak indulására és működésére. A tagozat küldetése és elsődleges célja nem az volt, hogy jól festő diákokat neveljen, hanem az, hogy művészetet értő tanulók kerüljenek ki az iskolából. Tóth Kálmán arra biztatta a diákokat, engedjék, hogy a képek hassanak rájuk a maguk harmóniájával, hiszen ezzel máris gazdagabbá válik az ember – nyitotta meg a 23, az intézményhez bizonyos módon kapcsolódó alkotó műveiből álló tárlatot a pedagógus.

Az iskola közössége a rendezvényen közösen kereste fel a névadó tiszteletére állított emléktáblát, ahol Molnár László rajztanár emlékező szavait követően az intézmény vezetése elhelyezte a koszorút. Az emléktáblát még 2000-ben, Munkácsy Mihály halálának 100. évfordulójára készítette Molnár László, az iskola pedagógusa, melyet a régi főbejáratnál helyeztek el. Az épület átalakítása, felújítása után az emléktábla elnyerte méltó helyét a jelenlegi főbejárattal szembeni falon, az aulában.
A koszorúzást követően adták át az alkalomra kiírt rajzpályázat díjait. Molnár László, a rendezvény szervezője hangsúlyozta, Munkácsy műhelyében címmel írták ki a pályázatot, melynek keretében az alsósoknak csendéletet, a felső tagozatosoknak pedig életképet kellett rajzolni vagy festeni, szabadon választott technikával. A versenyre több mint 300 alkotás érkezett, az értékelést Borbély Lajos művésztanár segítette.

A koszorúzás és a díjátadó után a diákok közös művészeti tevékenységgel emlékeztek a festőművészre. Az intézmény közel 500 tanulója egyszerre ült asztalhoz és látott neki az osztálytermekben komponált csendélet festéséhez. A diákok munkáját a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának pedagógusai és művészetis diákjai segítették.

A Munkácsy-nap délután folytatódik, a tanulók előadásokon, sportos és játékos vetélkedőkön, vagy éppen filmvetítésen vehetnek részt, kedvük szerint.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!