Vizsgáztak a közfoglalkoztatásban résztvevők


2014-02-27 23:19:46  | cikk: HuHa  | 


Vizsgáztak a közfoglalkoztatásban résztvevők főképe
A téli közfoglalkoztatási programban résztvevők számára nyílt meg a tanulás lehetősége a Nemzeti Munkaügyi Hivatal országos jelentőségű Újra tanulok elnevezésű, kiemelt TÁMOP-os projektje keretében. A projektbe képző intézményként bekapcsolódott a Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola (volt Mező) is, mely segédmezőgazdász – növénytermesztés és tartósítás elnevezéssel hirdetett akkreditált tanfolyamot a közfoglalkoztatottak számára. A december közepén indult képzésen tízen vettek részt, ők valamennyien Pápa környéki településről érkeztek és közfoglalkoztatottként dolgoznak a települési önkormányzatoknál. A tanfolyam végén, csütörtökön tettek vizsgát. Fehér Zsófiától, az intézmény igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a képzés hat modulból áll és valamennyiből vizsgát tettek a hallgatók.
-Növénytermesztés, tartósítás, élelmiszer-biztonság, növényvédelem, környezeti fenntarthatósági ismeretek, munkaerő-piaci ismeretek – ebből a hat modulból állt a tanfolyam. A képzés 306 órás volt, ami 210 óra gyakorlati képzést tartalmazott. A képzés helyszíne az iskola tangazdasága és laboratóriuma volt, a hallgatók itt sajátították el a szükséges gyakorlati tudnivalókat – mondta el az igazgatóhelyettes, hozzátéve, nagyon pozitív tapasztalatuk volt a hallgatókkal, komolyan vették az oktatást, nem hiányoztak és érdeklődéssel ültek újra iskolapadba. A tanfolyam lezárult, csütörtökön minden modulból szóbeli vizsgát tettek a résztvevők, növényvédelemből és tartósításból pedig gyakorlatban is számot adtak tudásukról. Ez utóbbin különböző zöldségeket kellett tartósítaniuk, de készítettek befőtteket és savanyúságot is.
A Mihályházáról érkezett Gombás Csaba a helyi önkormányzat megkeresésével élve lett közfoglalkoztatott. A hat hónapos program keretében novemberben állt munkába, egy hónap után ült be az iskolapadba a Mezőben és a tanfolyam után áprilisban újra a faluban fog dolgozni. Mint mondta 2009 óta munkanélküli.
-Megszűnt a korábbi munkahelyem és azóta nem találtam állást – mesélte a férfi, aki időközben egy CNC forgácsoló tanfolyamot is elvégzett, de gyakorlati tapasztalat hiányában nem sikerült elhelyezkednie. Most közfoglalkoztatottként a faluban különböző munkákat lát el, novemberben például a lomsöprést végzett a közterületeken. A program keretében kétféle képzés közül választhatott: alapkompetencia képzésre vagy segédmezőgazdász tanfolyamra jelentkezhetett.
-Megtanultuk a különböző zöldségnövények termesztését és tartósítását – mesélte és hozzátette, a tanfolyam nem volt túl nehéz és szívesen ült újra az iskolapadba. A vizsgán gyakorlati tételként a sárgarépa aszalását húzta, a feladatot eredményesen teljesítette.
A vizsga egyébként mind a tíz hallgatónak sikerült, így valamennyien megkapták a képzettséget igazoló tanúsítványt. A Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola még három helyszínen tart hasonló képzést a projekt keretében Berhidán, Várpalotán és Veszprémben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!