Közel a segítség – Széchenyi Programiroda nyílt a belvárosban


2014-02-27 18:10:07  | cikk: mo  | 


Közel a segítség – Széchenyi Programiroda nyílt a belvárosban  főképe
Veszprém megye meghatározó pólusa Pápa térsége, hiszen az elmúlt két évben az Új Széchenyi Tervben pályázó Veszprém megyei ügyfelek 30 százaléka térségünkből került ki – hangzott el a Széchenyi Programiroda ma délutáni megnyitóján. A belvárosban, a Márton István u. 3 szám alatt kialakított iroda célja, hogy naprakész információval szolgáljon a vállalkozások, intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok és a magánszemélyek számára az aktuális pályázati lehetőségek tekintetében, ügyfélbarát módon segítsék a pályázatok benyújtását és az adatlapok kitöltését.

Az iroda ünnepélyes átadásán részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Varga András József, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Bocskay Gyöngyi a munkaügyi kirendeltség vezetője, valamint több helyi vállalkozás képviselője.

Az irodanyitás kapcsán dr. Kovács Zoltán azt hangsúlyozta, az Új Széchenyi Terv beváltotta a hozzá fűzött reményeket: több ezer pályázat, több 100 milliárd forint értékű forrásigény és elnyert pályázat van már a mérlegben. 2010-2013 között csak Veszprém megyében a benyújtott közel 4800 pályázat több mint fele, összesen 2600 pályázat részesült uniós támogatásban. Az országgyűlési képviselő kiemelte azt is, a megyei projektek számára közel 200 milliárd forintot ítéltek oda. Dr. Kovács Zoltán beszélt arról is, a pápai térség gazdaságfejlesztési koncepciójába is kiválóan illeszkedik az iroda tevékenysége, hiszen a tanácsadók a 2014-2020 közötti tervezési ciklus lehetőségeinek ismertetését végzik a pályázatok iránt érdeklődő civil szervezetek, intézmények, cégek és magánszemélyek részére. A képviselő elmondta azt is, az elmúlt uniós költségvetési ciklusban a pápai térségbe érkező 14 milliárd forint összegű támogatás mintegy 86 százalékát 2010 és 2013 között ítélték meg, ami több mint 12 milliárd forintot jelent. Uniós forrásból újult meg például a városközpont és több oktatási intézmény vagy fejlődött számos gazdasági társaság. Dr. Kovács Zoltán kijelentette, az Új Széchenyi Terv egyszerűbbé, átláthatóbbá és hatékonyabbá tette a pályázati rendszert, s ez hozta magával a mikro-, kis-és középvállalkozások pályázati kedvének növekedését. Az országgyűlési képviselő szólt arról is, a vállalkozások a pályázatokkal nagy segítséget kapnak a munkahelyteremtéshez, amely az álláskeresők számának csökkenését vonja maga után. A mikro-, kis- és középvállalkozások támogatásával tartós gazdasági növekedés érhető el – hangzott el az alkalmon.
- A következő uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló közel 7000 milliárd forint pályázati forrás 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre tudjuk fordítani, a mostani 13 százalék helyett. Veszprém megyében gazdaságfejlesztési célokra 22 milliárd forint áll rendelkezésre a következő hét évben. A programirodának nagy szerepe lesz abban, hogy a 2020-ig tartó időszakban hazánk, de főként Veszprém megye és a pápai térség vállalkozásai minél több fejlesztési forrást tudjanak lehívni – fogalmazott a képviselő, majd köszönetet mondott a városnak az irodahelyiségért.

A rendezvényen Áldozó Tamás is üdvözölte a programiroda megnyitását. A polgármester elmondta, a város az iparűzési adóbevételek alakulásából következtethet a kis- és középvállalkozások sikerességére. Jelenleg Pápán az iparűzési adóbevételek 65-70 százalékát a 20 nagyadózó fizeti be. A polgármester reményét fejezte ki, hogy e tekintetben a kis- és középvállalkozások aránya növekedni fog.

Varga András József a pápai iroda átadóünnepségén beszélt az elektronikus pályáztatási rendszerről, a pápai térségből érkező jelentős számú pályázatról valamint a pályázási kedv negyven százalékos emelkedéséről.

A Széchenyi Programiroda tanácsadói hálózata már az egész ország területén, megyénként akár több ponton is elérhető. A Pápán nyílt irodával együtt ma már 42 kirendeltség várja az ügyfeleket. A pápai iroda hétfőn, szerdán és pénteken 8-12 óra között várja az érdeklődőket a Márton István utca 3. szám alatt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!