Gőgös Zoltán és Gráf József: Vissza kell állítani a szakma becsületét


2014-02-26 12:35:39  | cikk: mo  | 


Gőgös Zoltán és Gráf József: Vissza kell állítani a szakma becsületét főképe
A mi filozófiánk az volt, hogy egy erős növénytermesztés mellett a gyengülő állattenyésztést kell megerősíteni. Az agráriumot egészként kezeltük és a benne résztvevőket egyenrangú partnerként – jelentette ki Gráf József egykori szocialista földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A politikus Gőgös Zoltán meghívására érkezett Pápára, ahol a baloldali összefogás MSZP-s jelöltjét méltatta, és beszélt a szocialisták agrárpolitikájáról is.

Gráf József elmondta, kormányzásuk ideje alatt az egyéni vállalkozók száma és az általuk használt földterület folyamatosan nőtt. A magyar agrárium olyan kincs, amire mindenképpen vigyázni kell. Az agrárpolitikus úgy fogalmazott, az elmúlt évek csekély mértékű GDP-növekedéséből alapvetően az agrárium vette ki a részét, és az exportteljesítményben ugyancsak meghatározó a szerepe.
- A magyar agráriumot meg kellene őrizni és nem lebontani, új alapokra helyezni. Természetesen változtatásokat kell végrehajtani. Ennek az ágazatnak van jövője, de ehhez az kell, hogy a változásokat jogegyenlőségi alapon, a szerkezet óvatos, folyamatos változtatásával érjük el. Ezenkívül vannak olyan nemzeti minimumok, amelyeket a jelenlegi kormánnyal együtt mi is igyekeztünk betartani. Azt mondtuk, hogy minden földnek lehetőleg magyar tulajdonban kell maradnia. Tehát lehet együttműködni ezen a területen, és nem szabad politikai szempontokkal megerőszakolni a magyar gazdaságot – húzta alá az egykori miniszter.

Gráf József beszélt arról is, hogy az európai uniós pályázati-támogatási rendszerben – az agrárium tekintetében – a jelenlegi kormány azokat az elveket követte, amelyeket a szocialisták alapoztak meg. A politikus kitért arra is, hogy a földtörvény technikailag végrehajthatatlan, mivel több más törvénnyel ütközik, ezenkívül nyolc-tíz hónapra megakasztja a földforgalmat.
A volt agrárminiszter hangsúlyozta azt is, a szocialista pártban Gőgös Zoltán vette át a helyét, akinek személyében egy kiváló szakembert és barátot ismert meg. Gráf József megjegyezte, Gőgös Zoltánnál jó kezekben van a szocialista párt agrárpolitikája.

A sajtótájékoztatón a baloldali összefogás választókerületi egyéni országgyűlési képviselőjelöltje azt hangsúlyozta, a cél az, hogy a 6 millió hektár magyar termőföld minél több embernek nyújtson megélhetést.
- Ez nem azt jelenti, hogy a művelésen belül kell újabb és újabb embereket felvenni, hanem azt, hogy vidéken az egyetlen jól szervezett, tőkevonzó erő az agrártevékenység, amelyre további fejlesztéseket lehet alapozni. Azt szeretnénk, ha ezek a vidéki kapacitások, például az energetikában komoly szerephez jutnának. Muszáj vidékre újabb jövedelemtermelő forrásokat vinni, de ezt a mostani agrárszereplőkön keresztül kell elérni. Ebben számítunk a kicsikre, elsősorban a turizmus terén, számítunk a közepes gazdaságokra, akik már komolyabban be tudnak szállni az energetikai programokba, a nagyok pedig abban jók, hogy mindezeket tudják integrálni. Ha ezt a hármat össze tudjuk illeszteni egy koherens rendszerben, akkor új fejezetet nyithatunk a vidék életében – foglalta össze álláspontját Gőgös Zoltán.

Gőgös Zoltán megemlítette a Hortobágyi Nemzeti Park földügyei kapcsán kialakult vitát is. A szocialista szakpolitikus határozottan visszautasította a Fidesz vádját, mely szerint a szocialisták kormányzásuk alatt pályáztatás nélkül 99 évre adták bérbe a hazai termőföldeket. 

A szakpolitikus szólt a tanyaprogramról is. Elmondta, e tekintetben nem a belvárosi piacot kell fejleszteni, hanem a tanyára kell elcsalni az embereket, s ott fogyasszon el minél több helyi terméket. Gőgös Zoltán hangsúlyozta, követni fogja Gráf József filozófiáját a tekintetben is, hogy minden esetben az ágazat szereplőinek bevonásával hozza meg döntéseit. A szocialista politikus megjegyezte, egyetértenek a jelenlegi kormány bizonyos célkitűzéseivel, például a helyi termékek piacra jutásának támogatásával. A jó törekvéseket kormányra kerülésük alkalmával folytatni fogják és visszaállítják a szakma becsületét.
- Április 6-a után rendet fogunk tenni a földügyekben is, mert megvannak a jogi lehetőségek. És a termelők konszenzusára építve egy valós párbeszéddel, érdekegyeztetéssel, amely az elmúlt négy évben nem volt, ki fogjuk harcolni azt, hogy a kormányzaton belül megfelelő súlya legyen a szakmának – emelte ki az országgyűlési képviselőjelölt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!