Akinek mindene az orchidea - Györkös György volt a vendége a Gondolkodó Körnek


2014-02-25 19:03:39  | cikk: Babos Petra  | 


Akinek mindene az orchidea - Györkös György volt a vendége a Gondolkodó Körnek főképe
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör februári összejövetelének vendége Györkös György botanikus, orchidea- és kaktuszgyűjtő volt, aki hobbijáról, az orchideákról mesélt az érdeklődőknek. A lelkes gyűjtő nagyon szereti virágait, amelyek a világ különböző pontjairól érkeztek hozzá.
Az egybegyűlteket Borbély Lajos, a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vezetője köszöntötte, majd Polgárdi Sándor esperes mondott nyitóimádságot.
Mint Györkös György elárulta, gyermekkorában a sportot, a focit szerette inkább, a növényekkel 1974-ben kezdett megbarátkozni, amikor egy kaktuszkiállításon vett részt és ismerkedett meg e különleges virágokkal.
- Körülbelül 1200-féle kaktuszom és 500-féle orchideám van. Az orchideák tartása sok odafigyelést és törődést igényel. Lakásban nem annyira, általában téli kertben élnek. Az orchideák hibridjei szeretnek lakásban élni, ezek közül a legismertebb a lepkeorchidea. A papucsok ázsiai növények, hibridjei tarthatóak lakásban. Az orchideák tartása gyakorlatilag egyszerűbb, mint a muskátlié - mondta.
A szakértő azt tanácsolta a jelenlevőknek, ha orchideát vesznek, mindenképpen ügyeljenek arra, hogy sok fényt és a magas páratartalmat tudjanak biztosítani a növénynek. 16 foknál ne legyen alacsonyabb a hőmérséklet, a páratartalom 60 fok körül legyen, lehetőleg esővízzel, de ne hideggel öntözzék, s lehetőség szerint ne este. A növényt lakásban tartva egy világos keleti, déli vagy nyugati tájolású ablak közelében helyezzék el a magas fényigényt biztosítva, illetve nyáron sok növény kertbe is kitehető lombos fák árnyékába. A  magas páratartalmat cserepes orchideák esetében a kavics biztosíthatja. Az orchideákat nagyjából 2-3 évente kell átültetni speciális orchideaültető közegbe, mely jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, biztosítja a gyökerek levegőzését. Ehhez általában fenyőkérget, tőzeget és kókuszrostot használunk.
Az építész szakmájú gyűjtő elmondta még, fiatal korában vonzódott a képzőművészethez is, gyűjtötte a rézkarcokat, de aztán abbahagyta. Felfedezte a kaktuszokat, amelyek plasztikailag nagyon gazdag formavilágot képviselnek.
Végül elárulta még, kedvence sok van, de leginkább a Katlea nemzetségű virágot szereti, amelyek nagyon látványosak és illatosak is, és egyben hatalmasra nőnek. Ebből körülbelül 70-féle van náluk, s nagyon jól érzik magukat.
A Gondolkodó Kör márciusi vendége Popovics Tamás profi ökölvívó lesz majd. Az összejövetelre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!