Kishantosért harcol a Greenpeace


2014-02-23 17:22:48  | cikk: mo  | 


Kishantosért harcol a Greenpeace főképe
Minél több vidéken élő emberrel, közösséggel kívánja megismertetni Kishantos sorsát a Greenpeace. Ennek érdekében szerveztek előadást Pápán, amelynek gerincét a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ bemutatása, földjeinek védelme és a családi, vegyszermentes gazdaságok népszerűsítése adta. A Greenpeace elkötelezetten harcol a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve vegyszermentesen kezelt földjeinek megmaradásáért, mert számukra ez a fenntartható mezőgazdaság mintapéldája. Ebben, az Európában is egyedülálló szervezetben minden olyan érték megtalálható, ami az életképes, egészséges jövő biztosításának feltétele: helyi közösségi kezdeményezés alapján indult, vegyszermentes termelésével biztosítja az egészséges táplálékunkat, és védi termékeny talajainkat, vizeinket, levegőnket, az élővilágot, a biológiai sokféleséget. Mindemellett munkahelyet biztosít sokaknak, mivel vegyszerek helyett emberi munkaerőt használ. Az ilyen típusú biogazdaságok tényleges támogatására, és minél szélesebb körű elterjesztésére van szüksége Magyarországnak. Hiszen ez az egyetlen kiút a válságból – fogalmazott Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse.

A szervezet képviselője azt hangsúlyozta, Kishantos egy két évtizede vegyszermentesen működő nonprofit biogazdaság, amely az agrártevékenységből származó bevételét ingyenes képzésre fordítja. A Greenpeace célja, hogy biztosítsa ezen példaértékű modell, a 452 hektáros területen működő ökológiai központ és az ehhez szorosan kapcsolódó népfőiskola fennmaradását.

A kishantosi gazdaság állami földterületen folytatta tevékenységét, de a föld bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosításának jogát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace álláspontja szerint azonban a pályázati eljárás és az ez alapján megkötött haszonbérleti szerződések is jogellenesek. Éppen ezért a Greenpeace Magyarország hűtlen kezelés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a kishantosi ökológiai mintagazdaság földbérletének megszüntetése ügyében. Rodics Katalin hozzátette, további két szinten zajlik a védekezés kishantos ügyében, 24 órás őrjárattal több hónapja védik a 452 hektáros területet, és az egyedülálló mintagazdaság értékeiről, az érte folyó küzdelem állomásairól folyamatosan tájékoztatják és mozgósítják a közvéleményt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!